החברים של ג'ורג'

המנותקים

שר האוצר כתב היום עוד מנשר למצביעיו. כרגיל, הוא נשלח במייל, וכרגיל הוא הכיל שורה של אמירות מופרכות. ננסה לטפל בכמה מהן.

ראשית, צריך לשים לב לפורמט הכללי: המיילים נשלחים על בסיס שבועי או יותר מכך. לפיד בעליל פועל מתוך תפישה שמערכת הבחירות אף פעם לא נגמרת ושצריך להמשיך ולעמוד בקשר עם הבוחרים. שזה כמובן לגיטימי לגמרי – אבל צריך לזכור את זה כשלפיד מטיף לאנשי האופוזיציה, כפי שהוא עושה תכופות, לסתום את הפה ולהכיר בענווה שהעם לא בחר בהם. זה נכון, אבל חובתם של אנשי האופוזיציה היא לנהל קמפיין קולני משלהם ולהבהיר לעם שהוא טעה.

שנית, יש לנו את המשפט החצוף הבא: "ידעתי, כמובן, שיש אנשים המפגינים בחוץ בטענה שאסור לייצא גז (אני לא רוצה לפגום בהתלהבות הדמוקרטית שלהם, אבל הם צריכים לדעת שעוד לא נולד המגפון שישמעו אותו בתוך ישיבת הממשלה.)" לפיד, כמובן, יכול היה לצאת אליהם. הוא היה יכול לדבר איתם. הוא העדיף להשתחץ בפני קוראי רשימת הדיוור שלו שהאנשים האלה לא רלוונטיים, שהוא אפילו לא שומע אותם. הדמוקרטיה אליבא דלפיד, כפי שעולה גם מנאומיו בכנסת, מתרחשת ביום הבחירות. אחר כך, הנבחרים רשאים לעשות כרצונם. מי שחושב אחרת, כפי שאמר לפיד בארה"ב על אנשי המחאה החברתית – אלה שאת הקהל שלהם גנב בהצלחה, תחת הסיסמה של "אחי העבדים" – הוא תמים. בהתבטאות אחרת, טען לפיד שהמתנגדים לייצוא הגז הם "אנרכיסטיים הזויים ושוליים." התבטאות זלזלנית שלישית הוא פלט היום: בהתייחסו לנגיד בנק ישראל המיועד, הכלכלן הכושל והנוכל יעקב פרנקל, מי שחיסל את AIG ונאלץ להחזיר מאות אלפי שקלים שקיבל שלא כדין, אמר לפיד ש"הוא גם שכן שלי וגם ידיד שלי כך שהמפגינים יוכלו לתפוס את שנינו ביחד." הבנתם את זה, אנשים שאכפת להם? מבחינתו של לפיד, אתם בדיחה. קוראים לזה פוליטיקה חדשה.

שלישית, לפיד פותח את המייל שלו בקצת name dropping, ומתמוגג על הפגישה שלו עם ביל קלינטון. האחרון, לדבריו – ראינו כבר בעבר שללפיד יש בעיה עם תפיסת המציאות – אמר לו שתפקיד שר האוצר הוא "ג'וב." בהתחשב במה שקרה לפוליטיקאי הישראלי האחרון, אולמרט – מישהו שלפיד אמור להכיר היטב – שאמר שתפקידו כפוליטיקאי הוא הג'וב שלו, קצת מפתיע שלפיד משתמש בתיאור הזה. טוב, אולי הוא שכח – כפי ששכח לציין שביל קלינטון הוא לוביסט בתשלום של חברת נובל אנרג'י, השותפה הבכירה של יצחק תשובה בשוד הגז הישראלי. מי שוודאי לא שכח הוא קודמו של לפיד בתפקיד, יובל שטייניץ, שציין לרעה את תפקידו של קלינטון בקמפיין האגרסיבי מאד נגד ועדת ששינסקי. טוב, על שטייניץ היה צריך להפעיל לחץ. על לפיד, כמסתבר, לא.

זה האחרון התמסר בהתלהבות לתפקידו כאיש של הטייקונים, שמעביר להם את אוצרות הטבע של ישראל. על ההחלטה שקיבלה הממשלה הוא כתב כך: "זוהי טענה [שאין לייצא גז – יצ"ג] שאין מאחוריה בסיס עובדתי. אחרי שהשארנו לעצמנו מספיק גז לכל צרכי השוק המקומי אפילו לפי ההערכות הכי נדיבות, מדוע הם מעדיפים שנקבור מיליארדי קוב גז מתחת למים לעוד שלושים שנה, במקום למכור אותם ולהשתמש בכסף הזה כבר היום לחינוך, לבריאות, ובעיקר כדי להוריד את יוקר המחיה לכל אזרח ישראלי?"

אני שמח לשמוע שלפיד אימץ את השקפתו של שאול מרידור, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, שאמר לוועדת צמח שאין טעם לשמור על גז ליותר מ-30 שנה, כי "היום אני אקנה גז ל-30 שנה? מה אני השתגעתי? אני יודע מה יהיה עוד 30 שנה? אני לא יודע אם תהיה מדינה." אם ההערכה שלך היא שהמדינה לא תשרוד 30 שנה, ההחלטה לייצא 40% מהגז – לגמרי במקרה, לא ציין לפיד, זו בדיוק הכמות שדרש תשובה – נשמעת סבירה לגמרי. אם, מצד שני, אתה חושב שהיא תמשיך להתקיים, אתה לא תרצה להגיע למצב שבו אזרחי המדינה צריכים לשלם ביוקר כדי לקנות מחדש את הגז שלהם עצמם, שהממשלה החליטה לייצא.

לפיד אמר שמכירת הגז לייצוא תאפשר הכנסות של כ-60 מיליארדי שקלים ב-20 שנה. אלה הערכות של האוצר, צריך להזכיר, והוא טעה לא פעם. כמו כן, לפיד נמנע מלציין את העובדה שישראל התחייבה להגן על הגז של תשובה: חיל הים יאבטח את הרווחים של תשובה. על פי החישוב של עידו לנדו, השקעותיה של ישראל באבטחתו של תשובה תעלה כ-17 מיליארד – והרווחים הוודאיים של ישראל, אלה שמבוססים על גז שידוע שהוא קיים ולא גז שמעריכים שהוא קיים, עומדים על 20 מיליארד בלבד. כלומר, נערים ישראלים ישפכו את דמם כדי להעמיק את כיסיו של תשובה, והאזרחים יקבלו את השטרונגול. 60 המיליארדים של לפיד הם הערכה. חשוב לציין שכשישראל התחייבה לאבטח את תשובה והגז שלו, ההערכה שמכרו לממשלה היתה שהאבטחה תעלה 20 מיליוני דולרים בשנה בלבד.

אני לא מצפה מיאיר לפיד לדעת את זה. אני לא מצפה ממנו לדעת כלום. אני מצפה, עם זאת, שלאדם שאמר במערכת הבחירות ש"מסקנות ועדת צמח על ייצוא הגז הן אכן שגויות ועתודות הגז צריכות להיות מופנות לטובת אזרחי מדינת ישראל , לא לייצוא יקר שמשרת רק כמה טייקונים" יישארו כמה שאריות של בושה ושהוא לא יכנה את המתנגדים למהלך שהוא עצמו התנגד לו רק לפני ארבעה חודשים "אנרכיסטים הזויים" או טמבלים שלא מבינים שאל הבועה המנותקת שהוא בחר לחיות בה, המגאפון שלהם לא יכול לחדור.

נקודה רביעית: לפיד מדווח בהתלהבות שהוא הגיש הצעת חוק שתשמור על זכויותיהם של עובדי הקבלן, והוא כותב ש"ההצעה הזו, אגב, לא המציאה דבר ולא חידשה דבר. מדובר בהרחבת היישום של החלטה קודמת, שאותה איש לא טרח לבצע. עד שביום ראשון האחרון ממשלת ישראל הודיעה להם שהם לא שקופים, שאכפת לנו מהם, שיש להם זכויות ואיש אינו רשאי לקחת אותן מהם." ההדגשה שלי. וואלה. יאיר לפיד מצפה שנאמין שהממשלה תתייחס יותר ברצינות להחלטה הנוכחית שלה, שהוא היה בין מעביריה, מאשר להחלטה הזהה הקודמת שלה בנושא. אשרי המאמין.

ונעבור לנקודה הכואבת באמת. לפיד לא התאפק והוסיף למייל שלו גם את התוכן של נאום שנשא השבוע בוועידת הנשיא. הוא כותב ש"לישראל יש את היכולת הזאת. להשתנות בדרך לא אלימה. יש לנו את היכולת להמציא את עצמנו בכל פעם מחדש. עשינו את זה ב-1948, כשקומץ פליטי שואה הפכו לאומה של לוחמים שהקימו מדינה; עשינו את זה בשנות החמישים ושוב פעם בשנות התשעים כשמיליוני עולים הציפו את ישראל ושינו את הדמוגרפיה שלה כמעט בבת אחת; עשינו את זה במעבר מאומת התלמוד לאומת הקיבוץ, מאומת הקיבוץ לאומת ההשכלה, ומאומת ההשכלה לאומת הסטרט-אפ."

איפה להתחיל? נתחיל מכרונולוגיה בסיסית: השרשרת הנכונה היא "אומת התלמוד"-> "אומת הההשכלה" -> "אומת הקיבוץ" -> "אומת הסטארטאפ." אפשר גם לתהות כמה היסטוריה ישראלית יודע ה"ישראלי מכולם", אם הוא חושב שלוחמי תש"ח היו "קומץ פליטי שואה" ולא יוצאי המסגרות הצבאיות שנבנו בהקפדה בשנים שקדמו לתש"ח, או אם הוא חושב שאפשר ברצינות לטעון שמה שהלך כאן בשנות ה-50 היה "שינוי לא אלים." איך לומר, אזרחי ישראל הפלסטינים צפויים לחלוק עליו בנקודה הזו. אבל אנחנו כבר יודעים שהוא לא סופר אותם.

הבעיה האמיתית היא בתפיסה של לפיד על מהות העם. היהודים מעולם לא היו "אומת התלמוד": שכבה מצומצמת יחסית של תלמידי חכמים למדה את התלמוד. הם היו קרובים יותר להיות אומת ההשכלה, במיוחד במערב אירופה, אבל גם בסוף המאה ה-19, המוני היהודים במזרח אירופה היו בחלקם הגדול נבערים, ואם כי מצבם היה טוב יותר מזה של שכניהם, זה לא אומר הרבה. שיעור זניח של הישראלים היו אי פעם חלק מ"אומת הקיבוץ," וכוחה של זו תמיד היה גדול יותר בתודעתם של הישראלים מאשר במציאות.

וגרוע מכל, ספק אם יש 10% מהישראלים שעובדים בשוק ההייטק. כשאנשי Hasbara מדברים על "אומת הייטק", נו – הם מוכרים לעולם עוד שקר, ואחד מהפחות גרועים שבארסנל שלהם. כששר האוצר מדבר על "אומת הייטק", כשהוא דורש מהישראלי הממוצע להצטרף אליה, הוא אומר בעצם שהוא שר האוצר של 10% מהאוכלוסיה – ולגמרי לא במקרה, העשירון העליון של האוכלוסיה. כל השאר, קרי הרוב המוחלט של הישראלים, הם מבחינתו בטלנים, אנרכיסטים ואנשים שפשוט לא מעניינים אותו. הוא לא סופר אותם. הם לא חלק מהסיפור שלו. הם יכולים, מבחינתו, להתחיל לעמוד עם מגאפון מחוץ למשרדי הממשלה.

זה לא צריך להפתיע אותנו. היינו צריכים להיות הרבה יותר מופתעים אם לפיד, מולטי-מיליונר ומי שמאז גיל 25 בערך הסתובב בקרב אנשי האליטה הכלכלית והחברתית של ישראל, כשאביו פותח עבורו את הדלתות, היה מסוגל להבין ישראלי שאיננו שייך לעשירון העליון.

המחלה הזו לא מוגבלת ללפיד: היא פושה בקרב סיעת "יש עתיד." יעקב פרי, מי שעשה יותר ממאה מיליוני שקלים מאז שעזב את השב"כ – בעיקר באמצעות פשיטת עורם של הישראלים בחברת סלקום – אמר במהלך מערכת הבחירות שהוא רואה בעצמו חלק ממעמד הביניים. לאחרונה נתפסה רות קלדרון, שנותנת ללפיד פייט יפה על תואר הזיוף הגדול ביותר בסיעה, כשהיא צורחת על נכה שקצבתה קוצצה שהיא עצמה מתקשה להתקיים משכר נטו של 24,000 ₪, ואתמול היא כתבה שהתרגשה לפגוש את המעצבת דונה קארן, "האשה והמוסד, זו שנתנה לכולנו, נשים עובדות עם ותק, בגדים נשיים קלי תנועה ומלאי עוצמה. יפה לראות את החברות בין שתי הנשים הגדולות הללו [השניה היא ב. סטרייסנד – יצ"ג]. ענבי הגפן בענבי הגפן." רוב מוחלט של הנשים הישראליות לא יכולות להרשות לעצמן "בגדים נשיים קלי תנועה ומלאי עוצמה", כי הם עולים יותר מאלף דולר. קלדרון מחקה ככל הנראה את הסטטוס הזה, אולי משום שהבינה שהיא יצאה יותר מדי Poseur איפשרה לנו לחגוג על הנביבות שלה (ענבי הגפן בענבי הגפן!), והממיסטים לא האמינו למזלם הטוב.  

פוליטיקה חדשה? הונאה חדשה. וכמה מהר היא מתפוררת. עכשיו על כולנו לומר, בעקבות שלונסקי,

"קונם אם לריק יעבור ליל הזעם,

קונם אם לבוקר אחזור לסורי,

ומאום לא אלמד גם הפעם."

ואחר כך, להביא את השחר, ולהשליך את לפיד וסיעת המנותקים שלו, האנשים שמכרו ברמיה את העמלים בישראל לנתניהו ולטייקונים, אל המקום הראוי להם – פח האשפה של ההיסטוריה.

הערה מנהלתית: בימים האחרונים התקבלה תרומה בקרן הבעת הרצון הטוב והתודה. אני רוצה להודות בזאת לתורם.

(יוסי גורביץ)

נהניתם? ספרו לחבריכם:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • email
  • RSS
  • Twitter

46 תגובות על ”המנותקים“

  1. עדו הגיב:

    אני מתכנת מחשבים ולפיד ממש לא שר האוצר שלי.

    • שחר הגיב:

      כנ"ל. מה גם שהחפיפה בין 10% של ההייטק, והעשירון העליון מאוד רחוקה מלהיות מלאה

      • אסףר הגיב:

        לפי טבלת העשירונים, מתכנת/ת בהייטק בשנותיהם הטובות, הנשואים לבן-בת זוג מורה, נמצאים בחתתית העשירון העליון. זה מראה בעיקר על התפלגות ההכנסות העצובה בישראל.

  2. רני הגיב:

    שלום
    איני יודע כמה גז צריך לשמור למכור ולצרוך בישראל. אבל איש אינו יודע. מביקור על אסדת הזרמה ופיקוח.ישראלים שומרים, ותיקי השייטת. בין המפעילים אין אפילו ישראלי אחד ןדאי לא בין כל דרגי הניהול המדעי והטכני. לפיד שאל בציניות את המראיינת מהיכן יחימוביץ למדה כה הרבה. מהיכן הידע שלו בעינינים אלו?. כל המידע הבסיסי הגיאולוגי בידי הזרים.
    מי בודק? מה ניתן לישראל? הכול? מי בדק מפות ותרשימים ותוצאות במקור לפני העיבוד והדוחות שנמסרו, אם נמסרו, לישראל. יש בישראל גיאולוג פוליטיקאי מנהל המכון הגיאולוגי לשעבר מר ב. בגין. למה לא רואים ושומעים אותו בעניין זה? לא במסקנות. בעניין המידע מקורותיו ואמינותו. מה קורה בנורווגיה, סקוטלנד, ונצואלה, אינדונזיה, מדינות המפרץ מהיכן הידע שלהן? מה מידת שליטתן במשאבי האנרגיה שלהן? מדוע לא זומנו מומחים מקצוענים, לא זבלנים לא אמריקאים, מחו"ל. מהיכן הידע על הכמויות? מהיכן הידע על העתיד האנרגטי של ישראל והעולם.
    איך זה שאיש אינו שואל את שר האוצר שאלות מסוג זה?בעניין זה ישראל נוהגת כמדינת העולם הרביעי ודאי לא כארצות המפרץ הפרסי, כולל אירן. מפחיד ממש מפחיד.

  3. Michael הגיב:

    אני עם עדו. מתכנת בהייטק ויאיר ממש לא שר האוצר שלי כמו שהוא לא שר האוצר של ריקי כהן

  4. תמרה הגיב:

    אם צפויות הכנסות של 60 מיליארד ש"ח למה צריכים את הגזירות עכשיו? שייקחו הלוואת מימון ביניים לכמה שנים עד הכנסות אלה יתחילו להגיע. רק שזהו, נראה ששום הכנסות לא מחכות לנו. עליתי מרוסיה בשנת 73, ושם למדתי שיהודים הם עם חכם. לא ברור לי איך קרתה פה כזאת טרנספורציה בעם?

  5. אורי הגיב:

    קלדרון לא מחקה עדיין את פוסט הדונה קארן שלה.
    https://www.facebook.com/ruth.calderon.714/posts/10151984520742166

  6. מני זהבי הגיב:

    אני מצטער, אבל הפוסט הזה נמצא כמה רמות מתחת למה שיוסי מסוגל לו.
    נתחיל בהתנגדות הגורפת לייצוא הגז. אלוהים יודע על מה היא מבוססת. אילו במקום ההשתלחות הילדותית במה שהוא בבירור דברי גוזמה של שאול מרידור (קרוב משפחה של?) היינו רואים כמה מספרים, היה על מה לדבר. למשל: מהו היקף המאגרים המוערך? איזה רווח צפוי למפיקי הגז ממכירתו (בישראל או בחו"ל)? מאיפה מגיע המספר של הכנסת המדינה הצפויה בהיקף של 60 מילארד ש"ח ב-20 שנה ואיפה הוא עומד ביחס לתחזית הרווח של המפיקים? עם מידע כזה אפשר לדבר על האם כן או לא כדאי לייצא את הגז. בלעדיו מדובר במגדלים פורחים באוויר.

    לגבי "אומת התלמוד", "אומת ההיי-טק" ושאר דימויים מן הסוג הזה — ובכן, לא כל הארגנטינאים עוסקים בגידול הבקר, לא כל הרוסים מועסקים בהפקה ושינוע של נפט וגז, ולא כל תושבי קליפורניה עובדים בעמק הסיליקון. אבל מדובר בסוג של התמחות כלכלית שבולטת מספיק במדינות הרלוונטיות כדי להפוך לסימן היכר שלהן. גם בתחום התרבותי קיימים סימני היכר של אוכלוסיות שמשפיעים באופן זה או אחר אפילו אם לא כל האנשים באוכלוסייה הרלוונטית מקיימים את אותם סימני היכר. למשל, טענה שלפיה נטיית הדתות האוטוכטוניות של תת-היבשת ההודית להימנע מאלימות לצורך הגשמת רעיונות כלשהם של חיים קולקטיביים סייעה בצמיחתו של משטר דמוקרטי בהודו המודרנית היא טענה שניתן להגן עליה — למרות שלא חסר בהודו תנועות טרור וגריליה מכל מיני סוגים.
    וכן, תהליכי השינוי שהתרחשו *בתוך* ישראל משנות ה-50 ואילך היו כמעט לגמרי שינוי לא-אלים. אסונם של הפלסטינים התרחש לפני שנות ה-50, ולגלי העלייה הגדולים שהציפו אז את ישראל מאז לא היה חלק באסון הזה.

    דרך אגב, אינני מעריץ את יעקב פרי ואני לא מבין מה הגליק הגדול בלשייך את עצמך למעמד הביניים כשאתה נמצא מבחינה כלכלית כמה רמות מעל זה (נו טוב, אולי עבור אנשים מסוימים "מעמד הביניים" זה מין מילת קסם כזאת, כמו "היי-טק"). אבל בתור לקוח ותיק של חברת סלקום, לא שמתי לב שמישהו פשט את עורי. לא הייתי מתנגד לשלם פחות על שירות הטלפון הסלולרי, אבל זה אינו נכלל ברשימת עשר הדאגות הכלכליות הדולות ביותר שלי. אם כבר מעמד ביניים והיי-טק, מעניין אותי יותר האם בתפקידו הנוכחי יש לפרי קשר לתקציב המדען הראשי והאם הוא ישתמש בתקציב הזה כדי לבעוט כמה שיותר חברות היי-טק החוצה מגוש דן (ככל שאני מבין, התקבצותן הכפייתית באזור הזה היא אחד הגורמים לעלייה מטורפת של מחירי הנדל"ן בו).

    • עכבר הכפר הגיב:

      1+

    • אסףר הגיב:

      "(ככל שאני מבין, התקבצותן הכפייתית באזור הזה היא אחד הגורמים לעלייה מטורפת של מחירי הנדל"ן בו)"

      איך, בעצם? באיזה מנגנון?

      • מני זהבי הגיב:

        ההיי-טק הכניס הרבה כסף לדי הרבה אנשים (מדובר במאות אלפים). חלק גדול מהם עובדים או עבדו בגוש דן, ומטבע הדברים היו מעוניינים לרכוש דירות בקרבת מקום העבודה. הצפת שוק הדיור המקומי בעשרות עד מאות אלפי קונים עם הרבה כסף => עליית ביקוש => עליית מחירים.
        (אני יודע שלא רק אנשי ההיי-טק אחראים על גידול הביקוש, אבל יש יסוד סביר להניח שהם אחראים לחלק משמעותי מהגידול הזה.)

        • אסףר הגיב:

          לא יכול להגיב כרגע בפירוט, אבל זו פשטנות יתר וממש לא נכון בכמה רמות.

          לשם השוואה, אזור התעשייה של מת"מ בחיפה הוא כנראה הגדול בארץ בתחום ההייטק. זה לא הביא את חיפה לעליית מחירים נוסח גוש דן.

          • מני זהבי הגיב:

            יש כמה עובדי היי-טק שאני מכיר, בוגרי הטכניון. משום מה כולם עברו לעבוד בגוש דן, ואיש מהם אינו עובד במת"ם (למרות שחלקם עבדו שם במשרה חלקית במהלך לימודיהם).
            אני לא יודע אם זה מדגם מייצג, אבל הרושם הוא שתעשיית ההיי-טק בארץ אכן מרוכזת ברובה בגוש דן. למה זה קרה, זו כבר שאלה אחרת.

            • ארז הוכמן הגיב:

              זה רושם של תל אביבים בעיקר.

              • מני זהבי הגיב:

                אני לא תל אביבי, אני ירושלמי.
                ואם מדברים על חברות היי-טק בתחילת דרכן (לא ענקיות מהסוג של אינטל, מייקרוסופט או גוגל), נראה לי שיש יותר כאלה בירושלים מאשר בחיפה.

    • אמת מארץ הגיב:

      קשקוש מוחלט
      פוליטיקה היא פעולה קולקטיביתובין השאר קיימת חלוקת עבודה. אני די סומך על המתנגדים, ואני יודע שלא רק שאינני סומך על התומכים בייצוא הגז, אלא שאני יותר מחושד בהן במכירת נכסי ציבור, התעלמות מטובת הכלל, שחיתות וניגוד עניינים, וכיו"ב. לא צריך להיות מומחה לגז כדי להריח את הסירחון
      בכלל, הרעיון שכל אחד צריך להיות "מומחה" לפני שיביע דעה או יצטרף לגוף פוליטי או מחאה כזו או אחרת היא טריק שמרני, וטריק נלוז. משמעותו היא חסור מעורבות, כמובן. למי יש הזמן והיכולת להתמחות ולהבין הכל? ולמה לטרוח?

      ברור שאוסר לסמוך בעיניים עצומות על פוליטיקאים או מוחים מה"מחנה" שלך, אבל עמדתם היא חזקה לא רעה.

      • מני זהבי הגיב:

        חלוקת עבודה זה נהדר. אני לא מבין הרבה בשוק ההון, ולכן אני נותן למומחים (בנקים, קרנות פנסיה) לנהל את החסכונות שלי. אבל אני מצפה מהמומחים לתת לי מידע על מה הם עשו עם הכסף שלי ואני גם יכול, למרבה הפלא, להשוות את הביצועים שלהם עם חלופות קיימות אחרות (למשל, עם ביצועי מומחים אחרים או עם אפיקי השקעה עצמאית כמו הנדל"ן). אילו במקום לשלוח לי דפי פירוט הבנק או קרן הפנסיה שלי היו אומרים לי "סמוך עלינו, אנחנו מבינים הכל", אני לא חושב שהייתי משאיר את הכסף שלי אצלם.
        גם בנוזא הגז, אני לא מדבר על להיות מומחה לשוק האנרגיה. אני מדבר על הצגת נתונים בסיסיים והשוואתם, לפני שמתחילים בספורט העממי של לקלל את הטייקונים (לא שאין על מה).

        • אמת מארץ הגיב:

          ראשית, הנתונים שם – ומוצגים.
          אבל הנקודה המהותית היא שלא צריך להתעמק לפני שמקללים את הטייקונים וניגוד האינטרסים (ראה הכותרת הראשית ב"Vארץ" כעת). אנחנו יודעים מספיק. שהם יוכיחו.

          שנית, רק לידיעה – לשוק ההון אין באמת מומחים. מחקרים אינספור ממראים שהביצועים של "מומחים" עתירי-עמלות אינם טובים מהימור אקראי. אתה רשאי להירגע

          • נועם א"ס הגיב:

            המגיבה יעל, 24/06/13, https://eishton.wordpress.com/2013/06/22/22_06_2013_israel_last_election (לגלול עד למטה):

            ציטוט מהתרגום החופשי של רונית צח לנאום ראש הממשלה על ה"כניעה ללחצים הציבוריים":

            Ronit Tzach
            מורה נבוכים – להלן מילון מונחים מנאומו של ראש הממשלה בפתח ישיבת הממשלה אתמול, מתורגם מבדאית לעברית:

            "אנחנו קיימנו דיונים רציניים, מעמיקים, תרתי משמע, כי אנחנו הולכים לעומקם של דברים בתוך הים" = קיימנו כמה חירטוטים רציניים, "מעמיקים", תרתי משמע, כי אנחנו הולכים להשחיל לכם צינור גז לעומקם של דברים בתוך החלחולת.

            "הגז הזה יכול לתת מענה לשני צרכים יסודיים שלנו: האחד, להניע את המשק המקומי בתצרוכת אנרגיה זולה יותר, את אותו חלק שניתן להזין בגז. הדבר השני הוא למלא את קופת המדינה בעשרות מיליארדים של שקלים כתוצאה מייצוא הגז והמיסוי שאנחנו מטילים עליו" = הגז יכול מענה לשני צרכים יסודיים שלנו: האחד, להניע את המעיים כשאנחנו מחרבנים לכם על המאוורר. הדבר השני הוא להשתין עליכם מהמקפצה ולרוקן את קופת המדינה ממאות מליארדים שכוללים, בין היתר, את המסים ששכחנו להטיל על יצוא הגז.
            http://www.themarker.com/dynamo/1.2032330

            "לא נסחפנו בגלי הפופוליזם ששוטפים את המדינה" = לא נסחפנו עד כדי כך שיעניין לנו את בדל הסיגר מה הציבור רוצה. מצידנו הציבור במדינה יכול ללכת לשטוף באסלה את הבג"צים שהוא מגיש ואת הפגנות המחאה שהוא עורך.

            "אנחנו בוודאי מבינים שמשקיעים יכולים לאבד תקווה" = אנחנו בוודאי מבינים שפוטין וגזפרום, קלינטון ונובל אנרג'י, וודסייד האוסטרלית ושאר המרעין בישין – יכולים להשאיר שלולית של ריר דביק בשעה שהם משפשפים בתאווה את צינורות הגז שלהם ונדחקים בתור לחגוג עליכם.

            "הם יכולים לחשוב שאנחנו ניכנע ללחצי הפופוליזם או לבירוקרטיה אינסופית. אנחנו רוצים לזוז מהר" = הם עוד יכולים לחשוב שאיזשהו הליך חוקי מעניין לנו את התחת. מה לנו ולכל הביורוקרטיה הזו של שקיפות, חשיפת פרוטוקולים מוועדות ציבוריות, דיונים בכנסת, התנגדויות, הפגנות מחאה, בג"צים, שאלות שהציבור שואל לגבי קניינו ואוצרות הטבע שלו. אנחנו רוצים מחטף מהיר.
            http://www.calcalist.co.il/local/articles/1,7340,L-3605743,00.html

            "את הטעות הזאת, הכניעה לפופוליזם, 'בוא נשמור על הגז אצלנו', עשו כמה וכמה מדינות והן שמרו את הגז אצלן. הוא קבור באדמה או במים, מתחת לשכבות של פופוליזם ובירוקרטיה" = את הצעד האחראי הזה, 'בואו נשמור על הגז אצלנו', עשו מדינות כמו נורווגיה, והעם שלהן חי ממנו ברווחה שנים רבות. לעומת זאת, את הצעד הטפשי של לייצא את הגז עשו כמה וכמה מדינות אחרות. הן קבורות עד היום מתחת לשכבות של דלקים מזהמים ויקרים פי חמישה שנאלצו לייבא במקום.

            "אני חושב שהיכולת לעמוד מול הגל הפופוליסטי, מול אנשים שלא מבינים איך לנהל כלכלות, שיכולים להרוס בקלות כלכלות, היכולת הזאת, נמצאת בממשלה הזאת" = אני חושב שהיכולת לעמוד מול אנשים שקלטו שאנחנו לא מבינים בשיט איך לנהל כלכלות, ויכולים להרוס בקלות כלכלות ביצירת גירעון מטורף ויוקר מחיה שערורייתי, היכולת הזו נמצאת בממשלה הזו".

            "מי שהצליח היו אלה מהסקטור הפרטי, יזמים שהלכו והסתכנו ויזמו ומצאו – וצריך להגיד את זה היום. בשיטפון הפופוליסטי ששוטף גם את מדינת ישראל צריך להגיד גם את הדבר הזה ולא צריך לנשל אותם, בוודאי שלא צריך גם לבטל את תרומתם, אבל גם צריך לקחת למדינה את אשר מגיע למדינה" = מי שהצליח היו כמה טייקונים שהלכו וסיכנו את כספי הפנסיות שלכם כדי לזכות בזכיונות על משאבי הטבע של תושבי ישראל. צריך לממן להם גם את השמירה על האסדות, את פרישת צינורות הגז לייצוא ואת ההנזלה היקרה שלו. אבל בוודאי שצריך גם לתרום להם מליארדים בהטבות מס, ולנשל את המדינה מהמיסים והגז אשר מגיעים למדינה.

            המסמך המקורי: http://www.energianews.com/article.php?id=17232

            • מני זהבי הגיב:

              רגע, פרה פרה.
              אם הממשלה טרם קיבלה החלטה מפורשת על מיסוי הגז המיוצא, אזי הייתה סיבה טובה מאוד לדחות את ההחלטה לגבי אישור הייצוא. מצד שני, ייתכן שהמהלך סוכם מראש עם החברות המעורבות, וניתן יהיה לגבות מהן מס גבוה יותר אם כבר הבטיחו להן את האפשרות של ייצוא (עפ"י הכתבה ב"דה מרקר", המס שיחול על ייצוא הגז לא יהיה נמוך מהמס שיוטל על מכירת הגז לשוק המקומי).
              בכל אופן, זה נושא שמי שרוצה להפריע לטייקונים לשדוד את הקופה הציבורית צריך לדבר עליו. לדבר על דברים מוחשיים, עם מספרים ביד, לא לצאת בסיסמאות פופוליסטיות "בואו נשמור על הגז אצלנו".
              (דרך אגב, נורווגיה אינה מייצאת גז? פחחח…)

          • מני זהבי הגיב:

            "ראשית, הנתונים שם – ומוצגים."

            איפה זה "שם"? אני דיברתי על הפוסט של יוסי, שמביא רק חלק זעום מהנתונים הרלוונטיים, ממנו אי-אפשר להסיק מאומה — ומקדיש הרבה יותר מקום לססמאות. להבדיל, גם ממה שיצא לי לשמוע את שלי יחימוביץ' מדברת על הנושא, היא מפריחה סיסמאות במקום לנקוב במספרים — וגם זה מוזר, כי לנקוב במספרים היא יודעת לא רע.

            "מחקרים אינספור ממראים שהביצועים של "מומחים" עתירי-עמלות אינם טובים מהימור אקראי"

            לא יודע. הסוג היחיד של הימור פיננסי אקראי שעשיתי בחיים היה למלא טופסי לוטו בתקופה מסוימת. אני יכול לומר שתוחלת הרווח של ההשקעות הבנקאיות שלי (לא כולן נעשות מרצוני, אבל ניחא) בכל זאת גבוהה יותר מתוחלת הרווח שלי בלוטו. לא שיש לי מה להתפאר ברווחים שלי, ולא שבמצבם הנוכחי הם יספיקו לי להשקעה רצינית בנדל"ן, אבל בכל זאת.

            • סמדר הגיב:

              תוחלת הרווח בבורסה היא חיובית (בטווח הארוך הבורסה עולה). תוחלת הרווח בלוטו היא שלילית (כי מפעל הפיס, כמוהו ככל קזינו, צריך להרוויח). זה לא קשור למומחיות אלא לאופי העסקה.
              לגבי יעילות מומחי שוק ההון, אפשר אולי לגגל את זוכה הנובל דניאל כהנמן.

            • ארן הגיב:

              בפשטות,

              אם אתה לוקח סכום כסף כלשהו ומשקיע אותו בקרן שקונה ניירות ערך לפי מדד כלשהו (תל אביב 100 או דאו-ג'ונס או נסד"ק) הביצועים של ההשקעה הזו בכמעט כל המקרים יהיו יותר טובים ממנהל השקעות מקצועי. (יש כמה יוצאים מהכלל למשל וורן באפט, אבל הם היוצאים מהכלל)

              • מני זהבי הגיב:

                אבל גם קרן כזאת מנוהלת ע"י מישהו, לא?
                בכל מקרה, הנקודה שלי לא הייתה לעשות פרסומת לקרנות פיננסיות כאלה ואחרות. הנקודה הייתה שמי שמדבר על ענייני כספים ורוצה שיקחו אותו ברצינות, צריך להביא נתונים, לא רק לפזר סיסמאות. בין מתנגדי ייצוא הגז יש מי שעושה את זה (עידן לנדו, למשל, אם כי אינני מסכים עם חלק מהדברים שהוא אומר). אבל משום מה, בקושי שומעים אותם. ובכל מקרה, חבל שיוסי בחר את הצד של מפזרי הסיסמאות.

  7. עמוס הגיב:

    רות קלדרון צורחת על נכה ?
    אפשר לינק ?

    • אבשלום הגיב:

      לא מצאתי את המקום הספציפי בפייסבוק, אבל יש מאמר על כך בחורימבה:

      http://www.holesinthenet.co.il/holesinthenet-media-story-2711

      • משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

        נו, ואיפה כאן היא צורחת על נכה?
        מפגיה טעם רע — זה כן. איכשהו כשאת מרוויחה פי 4 מהשכר החציוני במשק, תלונות על קושי כלכלי אינן נשמעות אמינות.
        מצד שני, ככל הנראה החברה שלנו די מעודדת התנהגות מהסוג הזה. כך שקלדרון היא לא הראשונה שאליה צריך לבוא בטענות.

  8. מאיר הגיב:

    מה שמדהים הוא שהבחירות נערכו בגלל חוסר יכולתו של נתניהו להעביר את התקציב. הן התמקדו רק בכך, תוך התעלמות מהנושא המדיני, וכל הסיבה שיש עתיד קיבלה 19 מנדטים היתה כדי שהתקציב יהיה אחר. ובסוף, מתברר שהכול הוביל להעברת אותו התקציב שנתניהו הלך בגללו לבחירות ושהבוחרים רצו לקלפיות כדי לבלום. מדהים ומייאש.

    ובנוגע ל"אומת ההשכלה", מצחיק שאנשים משייכים ליהודים איזה מין גן של גאונות: פשוט באירופה במשך תקופה ארוכה ליהודים היה אסור להחזיק במגוון משרות, שיועדו רק לנוצרים, ואפיק ההתקדמות הסוציו-אקונומי היחידי שהיה פתוח בפניהם היה דרך האקדמיה, שלכן שאבה אותם אליהם.

  9. מאיר הגיב:

    ודרך אגב, אף אחד לא שם לב לפרדוקס כאן? מצד אחד לפיד ממשיך להתנהל כאילו שהוא במסע בחירות ומחויב רק למצביעיו, ומצד שני הוא מפר כל התחייבות בחירות שלו ובוגד ללא הפסק במצביעיו.

    יש פרק ב"30 רוק" שבו הגיבורה יוצאת עם בחור יפה ואידיוט, שמרוב שהוא יפה אף אחד אף פעם לא סיפר לו כמה הוא אידיוט, והוא חושב שהוא מין גאון ומוכשר. נבואי ממש.

    • אבשלום הגיב:

      כבר שנים חצי מדינה מדברת על טיפשותו של לפיד ובעיה היא, שלא רק שהוא לא מוכן לקבל את זה שהוא לא מתאים להיות משהו מעבר למגיש חדשות, אלא שהרבה מאוד אנשים חשבו שהוא איש מאוד חכם ומתון והצביעו עבורו בבחירות.
      חלק לא מבוטל מאותם אנשים מתחרט על ההצבעה, אבל עדיין אפשר למצוא לא מעט מעריצים שרופים שלא מוכנים לקבל את המציאות.

  10. נדב הגיב:

    סלח לי, יוסי, אבל אם הגז, כמו שאתה טוען, שייך לציבור, אז מן הראוי שהציבור (כלומר צה"ל) יגן עליו, על חשבונו.

    אם אתה דורש שהמשקיעים יממנו את ההגנה על האסדה מכספם, אתה צריך גם להכיר בכך שהגז הזה שייך להם ולא לך.

    ועם ההתנהלות של צה"ל, אני גם יכול לנחש שחיל הים דרש לקבל על עצמו את ההגנה על האסדות, כי ככה הוא יכול לבוא בדרישות לתוספת תקציבית (חיפוש פשוט בגוגל מראה שדורשים שם 3 מיליארד שקלים או חמש ספינות חדשות).

    • בהחלט! אבל אם ככה, אני רוצה 100% מהרווחים. אם הגז שייך ברובו לתשובה, שתשובה יגן עליו. או לכאן או לכאן. אם זה של הציבור, הציבור אחראי להגנה. אם זה של הטייקון, שישכור הגנה על חשבונו.

      • נדב הגיב:

        דרישה של 100% מהרווחים היא שוד של המשקיעים, ואין צורך להגיע לכך. אחרי ועדות ששינסקי ולפידסקי הממשלה תקבל בערך 60% מהרווחים(או אפילו יותר), ולדעתי זה מכסה יפה מאוד את ההגנה.

        חוץ מזה, אפשר לקרוא לזה איזון – 60 אחוזים מהגז נשארים בארץ, 60 אחוזים מהרווחים הולכים לממשלה ומשלמים על ההגנה שלו.

        • קודם כל, "שוד המשקיעים" לא מפחיד אותי, בהתחשב בכך שהמשקיעים שודדים אותי על בסיס קבוע. שנית, שוכנעתי. אסתפק ב-98% מהרווחים. המשקיעים עדיין יקבלו מיליארדים. לא מספיק טוב? בעסה. המשקיעים, צריך להזכיר, הם טייקון וחברה זרה.

          • נדב הגיב:

            הדבר הכי מוצלח שממשלת ישראל עושה עם אדמה היא להכניס לתוכה אנשים ולשים מעליהם שיש. נסיונות הקידוח הממשלתיים (הרבים) כשלו אחד אחרי השני.

            לפי ההיסטוריה הזאת, אם רוצים שיצא משהו מהאדמה (מלבד כל מיני ז"לים בתחיית המתים), לא הייתי ממהר להציב תקדימים כמו מיסוי של 98% על המגזר העסקי.

            • יואב הגיב:

              1- זה דבר מוצלח חלקית במקרה הטוב- כפי שאפשר להתרשם מהחברות הפיקטיוויות שהאחים עופר הקימו כדי לשלם מס מצחיק על רווחי מפעלי ים המלח. וגם אם נניח שעדיף לישראל להעביר את ניהול נכסיה לקבלני משנה פרטיים, מין הראוי שיהיה עליהם פיקוח והגבלה מחמירים יותר.
              בתור התחלה למי נותנים את זה. אפשר למשל להבחין בין סטף וורטהיימר שרק לאחרונה פורסם על הקפדתו על תשלום מיסיו כראוי מרווחיו, ובין תשובה המסתפר הסדרתי.
              2- יוסי לא דיבר על מיסוי של 98% אלא על חלוקת רווח של 98-2. מה2% האלו ינוכה מס בהתאם ולא כמעט מאה אחוזים. אם רווח של 2% (ומדובר בכמה מיליארדים טובים) לא מספיק לאדון תשובה שגם כך מצוי בחובות על עסקיו הכושלים הפרטיים, הוא מוזמן לחפש עסק אחר ולקוות לשגשג שם. יש מספיק מועמדים שישמחו להרוויח את 2 האחוזים האלו.

              • נדב הגיב:

                בקשר ל-2, אתה בעצם מציע מיסוי של כמעט 100%. אם הממשלה לוקחת 98% באופן אוטומטי ועל ה-2% הנותרים לוקחת עוד 60% (לפי המיסוי הנוכחי), היזמים נשארים עם 0.8% מהרווחים על מכירת הגז.

                אני מבטיח לך כאן ועכשיו שכל יזם שתציע לו רווח כזה יצחק לך בפנים ויתעצבן מאוחר יותר על כך שבזבזת לו את הזמן על ההצעה המגוחכת הזאת.

              • נדב הגיב:

                ועוד בנושא – גם אם שני האחוזים נשארים אצל היזם במלואם, אף אחד לא יקח סיכון כזה. אפשר להרוויח 2% בחיסכון בבנק או בהשקעה באג"חים די בטוחות.

                בקיצור, חלוקת רווח כזאת תהרוג את שוק הגז.

      • מני זהבי הגיב:

        אני מקווה שאתה לא באמת רוצה להתיר למר תשובה להקים צי של ספינות קרב. זה כל כך המאה ה-17…

  11. חבר של ג'ורג' הגיב:

    יוסי, היום ג'ורג' בן 110, לא תתן איזה כמה מילים?

  12. שי הגיב:

    פספת את הנקודה הכי הזויה במנשר האחרון. ההצהרה שאלפי חרדים בדרך קסם כלשהי יתחילו לעבוד בהייטק, בלי כל ידע או הכשרה בנושא, רק מעצם היותם אנשים שמסוגלים ללמוד תלמוד.

  13. אורן הגיב:

    הציטוט מדוייק? לפיד כתב "שוב פעם"? אם המורה ללשון בתיכון היה תופס אותי כותב או אומר "שוב פעם" הוא היה חותך לי את האוזן. "שוב" פירושו "עוד פעם" ולכן "שוב פעם" פירושו "שוב פעם פעם" – צירוף שלא ממש קיים. יש לומר או "עוד פעם" או "שוב". חשבתי שלפיד לא יודע רק אנגלית (שייקספיר, זוכרים?), אבל מסתבר שגם עברית היא לא הצד החזק שלו (יש לו בכלל צד חזק? כנראה שלא).

  14. שימי הגיב:

    אני מגיב באיחור, ואולי לא תשים לב כבר.
    אבל הייתי חייב לומר שהפוסט הזה הוא מלאכת מופת, כל הכבוד.
    אתה אחד הקולות הצלולים והחדים במדיה,
    וחבל שאתה לא מגיע לקהלים גדולים יותר.