הבלוגר ששבה אותי

סיכום הפרקים הקודמים ויקומו חברות ויבנו להן אתרים. ויבקשו להם ממון. ויפנו אל אנשי הפרסום. ויהי ערב ויהי בוקר ויהפוך הטקסט לתוכן. ויקם אדם אחד, ויכתוב את אשר על ליבו בפני בורא עולם: האינטרנט. ותשטוף מגיפת בלוגרים את הארץ. ויום אחד נגלה בפני אנשי הפרסום האלוהים, וירעים בקולו ויאמר: “street fashion”. ויחלו אנשי התוכן למשוך בעטם ולהאדיר את שמה של האלה החדשה. ויאמרו: הכוח לאנשים. ויישנו אנשי הפרסום 40 שנה, ויקומו ויחברו ויגלו: הכוח לבלוגרים. ועכשיו הפרסום כבר מזמן יצא מן הגבולות המסורתיים של המודעה התחומה בחלק התחום בעיתון. Fast company, עיתון הכלכלה והשיווק הטוב שאתם לא קוראים, מדווח בגיליון האחרון שלו כי חברת התעופה יו.אס. אירוויס תתחיל לשים פרסומות גם בשקיות ההקאה שלה, ואילו סי.בי.אס תתחיל לפרסם את התוכניות שלה על קליפות ביצים, באמצעות טכנולוגיית לייזר מיוחדת. חלק מן התהליך הזה מופנה לרכישת "אהדת הרחובות" בכסף. איך זה עובד? עם בלוגרים. מילה אחת מחבר שווה אלף מילים של פרסומאים, זה ידוע. (בסקר "מנהיגי דעה" שנערך ב-2006 בידי אדלמן, חברת יחסי הציבור הבינלאומית הענקית, נמצא כי 68% נשאלים דירגו "אדם דומה לך או במעמד דומה לך" כדובר המהימן ביותר בנוגע לחברה. הנתון הזה שילש את עצמו מאז 2003.) אז מה פשוט יותר מלפנות לבלוגרים, להציע להם כמה פרוטות, ולגרום להם לכתוב על המוצר ההו-כה-מגניב שלך? ובכן, יש מי שכבר הקים בשביל זה אתר.

גם בישראל כבר עושים זאת. כאשר עכבר העיר העלה את גרסת האונליין שלו הוא פנה לכמה בלוגרים כדי שיכתבו עליו (הייתי נותנת לינק לזגוגיות, אבל ג'יין ליים בשיפוצים). אחריו היה אתר בקבוק, ששלח לכמה בלוגרים יין בתנאי שיכתבו עליו. חלק מן הבלוגרים לא אהבו זאת. זוש, יקירתי, כותבת למשל: “ובכל אופן, נדמה לי שזו הסנונית הרצינית הראשונה שיכולה בסופו של דבר להביא לבלוגוספירה את הזנות הממוסדת שמתרחשת בחסות מדורי הצרכנות בעיתונים (קחי קרם עיניים ושני שפתונים, תני ביקורת. ביקורת רעה, רעה רעה? נו מור קרם פור יו!).” ובכן, זה נכון. זו אכן זנות ממוסדת. אבל כמו שכותבת זוש יפה אחר כך, “וממתי לבלוגרים יש קוד אתי? עצם הרעיון מגוחך. כמו לכתוב קוד אתי לאנושות". ולכן, הניסיון של אנשי השיווק להתייחס אל הפלטפורמה הבלוגרית כאל משהו הומוגני הוא מגוחך לחלוטין. לפנות אל "הבלוגרים" זה לפנות אל "העולם". ולכן, כאשר אנשי השיווק פונים אל הבלוגר, הם בעצם שמים חלק מהכוח בידיים שלו. זה לא שהוא יוכל להתפרנס מהחרא הזה ועדיין לשמור על כבודו, אלא שהם מפקידים חלק מהמחשבה על המוצר שלהם בידיים שלו. יש אנשים מסוג מסויים שייקחו את המוצר, ויכתבו עליו בצורה שתספק מאד מאד את אנשי השיווק. ויש אנשים אחרים, שיעשו עם המוצר כרצונם. אנשי השיווק חושבים שאין פרסומת רעה, אבל זה בגלל שהמחשבה שלהם מוגבלת. הזכות הבסיסית של הבלוגר לכתוב כרצונו, משאירה אותו עם כוח שפוקו אמנם יאמר שוב ושוב שהוא מוגבל מאד, ואלתוסר יסכים איתו, אבל הבלוגר בכל זאת חופשי יותר מעיתונאים בשכר. אתם יכולים לשאול את שברולט. והחופש הזה ממש מדגדג לי באצבעות. כל זאת, כדי לומר לכל הוצאות הספרים, מחברי הספרים ועורכי הספרים: שלחו לנו ספרים. אין לדעת מה נעשה איתם.

18 תגובות “הבלוגר ששבה אותי”


  1. כן, מכירה את זה.
    אבל בתור מישהי שניסתה פעם לקטלג ספריה ביתית, זה לא כל כך הלהיב אותי.

  2. א. תודה.
    ב. מכל הדברים שאני שונאת בעיתונות, קשר עם יחצ"נים הוא הדבר הנורא מכל. אני לא מתקשרת איתם מיוזמתי. אפילו לא בשביל ספרים.

  3. רוצה לומר, "זוהי דרך נוספת להיכנס לתודעה של הציבור מבלי לגלות לו את המקור"?

    מסכימה איתך באופן כללי, ועדיין חושבת שיש מי שיכול לנצל כשורה את הפער האתי הזה שבין עיתונאות ללא-עיתונאות.

  4. אה, אין לי שום עניין בקיטלוג, ובטח שלא סבלנות לזה. מה שמגניב אותי הואהאפשרות להזין רשימת ספרים אהובים ולקבל המלצות ממוקדות ומפתות, שלאמתבססות על המכירות האקראיות-למחצה של אמזון אלא על העדפות קריאה דומותלשלי.

  5. LOL
    וגם – כן! מצוין. אם כי הצצה בבלוג אחר של ידידנו רך השדרה, מגלה שהענקת ספרים לו משולה לשילוח כיכרות לחם אלי ים.

  6. טוב, אני עדיין בשלב בחיים שבו יש לי יותר המלצות קריאה ומחוייבויות קריאה מזמן קריאה.

  7. א. לא, את מלכה.
    ב. יפה כתבה. בהחלט יפה. אם כי, אני לא בטוחה שחתרני. חתרני?

  8. תודה תודה.

    במקום הזה, שבו את עומדת, ניצבת ההוכחה שידידנו רך השדרה כותב על יותרספרים ממה שאת כתבת. אני ממתינה לחזות בהפיכת הכוחות. אחר כך תוכלי לצחוקעליו.

    (שמעתי שאנשים מסויימים פועלים כעיוורים בשם האתגר).

  9. א. לא, את! :)
    ב. חתרני בתוך המסגרת, אבל כן. לא כל חתרנות חייבת לקעקע את היסודות.
    ג. פתאום תפסתי את עצמי חיה במדינה שמבצעת פשעי מלחמה רבתי, הצילו, מה עושים?
     

  10. א. די. את.
    ב. אני חושבת שאני מעדיפה את המילה "חושב" בהקשר הזה.
    ג. אני לא יודעת. ה"מצב" החדש מותיר מקום צר אף יותר מקודמו לחשיבה שאינה מלחמתית. זה מדכא אותי לחלוטין.

  11. מה שכתבתם היה יפה מאוד עם יש לי טעות בכתבתם אז תגידו לי עם אתם יכולות לכתוב לי אז תכתבו עם באמת לא כתבתי נכון כתבתם אז זה בגלל שאני רק בכיתה ב טוב ביי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>