רוז המיתולוגית
דווקא היום, משום מה, המחשבות על הסיפור הזה לא נותנות לי מנוח, דוחקות בי להוציא אותן אל הכתב כמעט נגד רצוני, לא מאפשרות לי להתרכז בעבודה (ואולי זה סתם כי יום חמישי ואין לי כוח לעבוד?).
.
בה בעת, המחשבות האלה מסרבות להתנסח לכדי תזה מגובשת, וכל פרספקטיבה נראית קלושה וחלקית. והרי מי אני בכלל? מי שמני? ומה היומרה הזאת להבין, ממרומי החיים המוגנים-יחסית שלי, את נבכי הנפש האנושית בשיא עליבותה?
.
אז אין פה שום יומרות לניתוח פסיכולוגי, מיתולוגי או לוגי. רק אסוציאציות, פיסות מחשבה מקוטעות. לעת עתה, אולי עוד יצא מזה משהו. ובכל מקרה קיטוע הוא הרי הפורמט המועדף על האינטרנט…
.
.
* אני נרתע מלקחת חלק בחגיגות תקשורתיות. ובטח לא כאלה שטרגדיה במרכזן. המבקרים אוהבים לקרוא למה שהתקשורת עושה בימים אלה "פורנוגרפיה", אבל התקשורת והחברה הישראלית התמחו בסוג מסוים ונתעב במיוחד של פורנוגרפיה: סנאף. נקרופיליה. ואחרי שקוראים קצת תיאוריות קונספירציה, לא נשאר שמץ של אמונה בכנות הכוונות והזעזוע של התקשורת.
.
ובכל זאת:
.
.
* אם במקרים כמו אנסים נמלטים אפשר להבין את ההיסטריה הציבורית כביטוי של חרדה אישית, כאן לא מדובר באיום על שלום הציבור. ויש כאן גם משהו מעבר לתסמונת הילדה הבלונדינית הנעדרת. ככל שנוספים פרטים לתמונה, הדמויות והדינמיקות ביניהן לובשות מימדים מיתיים.
.
* אחת התגובות הנפוצות בטוקבקים, כשהחל להיחשף הסיפור, היתה "זה כמו טלנובלה". אבל מהי טלנובלה אם לא גלגול פשטני של אגדות וסיפורי עמים, שהיו בתורם גלגולים פשטניים של מיתוסים? מארי, שאביה הגרוש התחתן עם צעירה בת גילה כמעט, והשניים הקיאו אותה ממשפחתה. ואז היא מתחנת צעירה עם אהוב בגילה, רק כדי לנטוש אותו לטובת אביו. הילדה מהנישואים הקודמים, כמיטב המסורת של הורים חורגים באגדות, סובלת מהזנחה, התעללות ורצח. ואיזו בת לא חרדה שאביה יעדיף את חברתה-אחותה על פניה? איזה בן לא חושש שאביו יגנוב לו את אהובתו? וחבל שההיכרות שלי עם מיתולוגיות כל כך שטחית, אחרת בטח הייתי יכול לעטר את הפוסט בשמות המתאימים.
.
.
* ומה עם אחותו של הסבא (שיש לו בכלל שם מתוך ספר ילדים), שנרצחה לא מזמן באופן מסתורי בקדיתא? "זה לא קשור," אומרים כולם. אבל במיתולוגיה הכל קשור, גורל אחד מניע את כל העלילה. באחת הכתבות (שצונזרה בינתיים) נטען שהאחות התראיינה זמן קצר לפני הירצחה למקומון (למה, בעצם?), ושם סיפרה שאמא שלה (הלא היא ויויאן, הסבתא-רבתא, הנוטשת והמתריעה כאחד) היתה "מענישה" אותה בכך שלקחה אותה למלון, קשרה את עיניה ונתנה לגברים לאנוס אותה. לאן נעלם הסיפור הזה? ההיה או חלמתי חלום? ? ואיפה זה התחיל? עד איזה דור מגיעה ההתעללות במשפחה הזאת?
.
.
* והגופה. או ליתר דיוק האין-גופה. זה הדלק שמחזיק את הסיפור הזה. כי כל עוד אין גופה, לך תדע? אולי היא לא באמת מתה, כמו אדיפוס או יוסף? אולי היא נמכרה לערלים? אולי היא תשוב מן המתים ביום מן הימים, לנקום את נקמתה?
.
.
* מיתוסים מתאפיינים בתחושה חזקה של גורל. הכל נקבע מראש, מפאת איזה חטא קדמון או ייעוד. ככל שינסו, לא יצליחו הדמויות להשתחרר מצו גורלן. האם החטא הקדמון היה זה של רוני? של מארי? אולי של ויויאן? ולמה שזה ייגמר שם? מה עשו להם ההורים שלהם? הורי הוריהם? מי בעצם אשם?
.
.
* אני לא מוצא טעם בשיח של אשמה. זה נראה לי בזבוז אנרגיה, קונטרה-פרודוקטיבי. אשמה מניחה קיומו של רצון חופשי, ורצון חופשי, כמו שחזרתי ואמרתי, הוא ברוב המוחלט של המקרים פיקציה. הוא פיקציה כי כולנו חיים מתוך שינה, נסחפים באינרציה של נסיבות הולדתנו וחיינו. הרי רוני רון הוא רק פיון. חייל של הגורל. הש"ג בשער החרדות הכי כמוסות שלנו – מזרים, מהקרובים לנו, מעצמנו. ומתוך שינה קוראת מקהלת הטוקבקיסטים לעונש מוות, כאילו זה ימנע את הטרגדיה הבאה. ומתוך שינה מאשימים הבלוגרים וכותבי הטורים את השכנים, ואת שירותי הרווחה, ואת הממשלה, ואת כל החשודים הקבועים. כאילו אפשר להעיר אדם להיות מודע לסביבתו, אם הוא נאחז בשינה. כאילו בכוחם של שינויים פרוצדורליים להתמודד עם הרוע המקנן בלב האדם.
.
.
* רוע. אני לא אוהב להשתמש במילה הזאת. היא עוד יותר גרועה מאשמה. להתנהגות "רעה" יש גורמים, סיבות וזרזים, שצריך לשים עליהם את האצבע במקום לייחס אותם למפלצת דמונית ערטילאית בשם "רוע". ("זה לא אני, זה הילד הרע שבי.") אבל אם כבר התחלתי עם מיתוסים, השימוש במונח הזה נראה לי במקום.
.
כי מיתוסים מקצינים ומעצימים דינמיקות אנושיות קיימות – כבושות, מודחקות, נתונות לסובלימציה כבדה, אבל קיימות. לא סתם כל כך הרבה מיתוסים הפכו לשמות משפחה של תסביכים בפסיכולוגיה המודרנית. הרי אגדות הילדים מלאות בדברים כאלה – הורים חורגים מרושעים; הורים שרוצחים, מגרשים או מנשלים את ילדיהם; תפוחים מורעלים מאמא וזאבים בדרך לסבתא. אפשר להזכיר גם לא מעט משפחות בתנ"ך שהנורמטיביות היתה מהן והלאה – נוח ובנותיו, יעקוב ועשיו, יוסף ואחיו… ואלה עוד ה"טובים". (ועל הרגשות הקשים שמקבלים ביטוי בשירי-ערש כבר נכתב רבות.)
.
.
* כמו נמרים שרוצחים גורים של אחרים, כמו האלמנה השחורה ונקבת גמל השלמה – האבולוציה החדירה בנו אגואיזם. התרבות לא העלימה את האגואיזם הזה, רק הסוותה אותו בגינונים. אבל מותר האדם על הבהמה הוא לא נימוסי שולחן. בודהה, למשל, ידע את זה. בגלל זה הוא רצה שנתעורר לחמלה. הוא ידע שהאגו הוכתם בבוסר שאכלו האבות, בחטא הקדמון של האגואיזם שהורישה לנו האבולוציה, או שמא קארמה. באנגלית יש ביטוי יפה לתיאור מישהו שנרתם בכל מאודו לטובת הכלל: selfless.
.
.
* ומשום מה, כל זה מחזיר אותי ל"אשליית הטיפוח" של ג'ודית האריס. בתמצית, היא טוענת שהשפעת החינוך ההורי על הילדים זעומה ביחס להשפעת הגנטיקה והחבר'ה. בתמצית: הטיעון הזה מעצבן אותי בצורה שקשה לי לתאר. הוא נראה לי כמו תירוץ להתנער מהאחריות ההורית המעטה שעוד נשארה בחברה שלנו. ברור שסיפור כמו של רוז לא מהווה הוכחה שמפריכה את התיאוריה של האריס, ויש שיאמרו אפילו להפך: כי הרי לא כל מי שגדל במשפחה מתעללת רוצח את ילדו; חלקם אפילו לא מתעללים בהם. אבל איכשהו, צירוף הנסיבות הזה, המפגש בין האומללויות של הנפשות הפועלות, הוליד את הטרגדיה הזאת ("הרבה קארמה רעה", כמו שאומרים).
.
ומול האריס עומדת אליס מילר, שטוענת שכל ילד יונק משדי אימו (או מבקבוק הפורמולה) את הצורך לעמוד בציפיות של הוריו; גם, ובעיקר, בציפיות שההורה עצמו לא מודע אליהן ולא חושד בקיומן. והציפיות האלה מהולות בכל היצרים שהמיתולוגיות הגדולות כה היטיבו לתאר: קנאה, שנאה, תשוקה, אלימות.
.
.
* מתוך שינה אנחנו מעבירים להם את כל זה. בפעולות הכי אוטומטיות, במילים הכי שגורות. כמו שקיבלנו את זה מהורינו, מתוך שינה.
.
They fuck you up, your mom and dad
כפי שהיטיב לתאר המשורר.
.
ומשורר אחר שר:
[אוף, פה היה אמור להיות קובץ MP3 ]
.
The man if he marries will batter his child
And have endless excuses
The woman sadly will do much the same
Thinking that it's right and it's proper
Better than their mommy or their daddy did
Better than the childhood they suffered
The truth is they're happier when they're in pain
In fact, that's why they got married
.
.
* זה תמיד חוזר לאותה נקודה. זה תמיד אותו סיפור. הסיפור שסיפר הבודהה, וסוכני האינטליגנציה האחרים לפניו ואחריו: להתעורר. משמע לעצור את האינרציה, לבלום את סיבוב הגלגל, לשבור את הדפוסים שבהם אנחנו נעים מתוך שינה, כדי שהטלטולים יעירו אולי את נפשנו הנמה במעמקים. כי ההרגלים הקטנים והגדולים הם מה שמאפשר לנו להמשיך לישון, לציית בעיוורון לציוויים שהנחילו לנו הן התורשה והן הסביבה, להמשיך להיות עבדים לגורלנו, ולשעבד את בנינו ואת בני בנינו אחרינו.
.
.
* (האם אפשר בכלל לעצור את הגלגל? המיתוסים היווניים והיהודיים וההינדיים אומרים לנו שאי אפשר, אבל גם הם חלק מההגמוניה. והגמוניה אוהבת אינרציה, ואינרציה אוהבת הגמוניה. הטנטרים אומרים שאפשר, ואפילו בגלגול הזה. הטנטרים הם הפאנקיסטים של ההארה. הם עושים סקס בבתי-קברות ואוכלים מגולגולות אדם. אני לא חושב שהם מגדלים ילדים.)
.
.
* וכמו נתבקשה לסכם את הפוסט הזה, זוזו, בשבתה כאלקטרה, אומרת:
"אבא, אני אוהבת אותך הכי… יותר מאמא.
אני אוהבת אותך הרבה, ואת אמא קצת."
.
.
* ולסיום סיומת: אחרי שהכל כבר היה כתוב, כמעין תזכורת עד כמה כל הכתוב לעיל תקף גם לגבי, עד כמה גם אני ישן ואיזה מטען של קארמה אני סוחב על כתפי ומעביר הלאה, באה התעקשות מיותרת לעת ערב, שגררה התעצבנות מכוערת ודמעות עלבון של ילדה קטנה על לא עוול בכפה. עוד תנופה קטנה לגלגל האינרציה של הרוע. וכבר איבדתי את החשק לפרסם את הפוסט, והרגשתי יומרני וצבוע, אבל היי, הרי על זה מדובר פה, לא?
.
רב-תובל ב-28 אוג' 2008 בשעה 23:05 #
האופציה שרוזhttp://www.youtube.com/watch?v=jRMe5H9WKpM">רוז> בחיים אינה קלושה – למשל, נמכרה לאחת מרשתות הזנות הפדופיליות הבין-לאומיות. הקומה הנמוכה ביותר בעולם התחתון: הירקבות בכלא (זה עם הסורגים) עדיף מהלשנה על סרסורי ילדות.
ג’ני ב-28 אוג' 2008 בשעה 23:12 #
בעניין המיתוס, כבר שלושה ימים מסתובב לי בראש הפרק "ג’ינג’רברד" Target=_BLANK class=msg>http://www.buffyguide.com/episodes/gingerbread.shtml">ג’ינג’רברד" מהעונה השלישית של באפי שראיתי לא מזמן. בתחילת הפרק מתגלות גופות של שני ילדים מתים עם סימני פולחן שמצוירים עליהם, ובעקבות זה כל העיר מתגייסת לציד מכשפות. בסוף מתברר שהגופות הן למעשה שד שלובש את דמותם של הזל וגרטל, כי ילדים מתים הם הדרך הטובה ביותר לעורר את רגשי השנאה והפחד הקמאיים של בני האדם ולהסית אותם נגד בני אדם אחרים (במקרה הזה מכשפות).
אני מסכים עם הרבה ממה שכתבת פה. נתת זווית מבט מעניינת באשר למיתוסים.
ג’וליאנה ב-29 אוג' 2008 בשעה 6:48 #
הפוסט שכתבת מרתק ומדכא כאחד.
עוד יקח לי זמן לעכל אותו.
וורצל ב-29 אוג' 2008 בשעה 6:57 #
http://news.walla.co.il/?w=//1338124 Target=_BLANK class=msg>http://news.walla.co.il/?w=//1338124>
אם באמת יעבור בעקבות הבלאגן הזה איזה חוק לעונשים מוגזמים יותר, זה יהיה נורא. note הכיתוב מתחת לתמונה של "המדינה חייבת להתעורר". =/ יא ראבק.
גליה ב-29 אוג' 2008 בשעה 9:29 #
מרגש לקרוא, מלא עמוק ומרתק!!
אני לא מכירה את האריס אבל יש לי נטייה חזקה להסכים עם כוחות הגנטיקה והחבר’ה. זה לא פותר את ההורים מהאחריות ומהתפקיד העצום שכולל חיקויי של התנהגויות, ושמאפשר מגע, קשר ראשוני, רגשות, תמיכה וקבלה.
וגם – אל תהיה כל כך שיפוטי כלפי עצמך. אני בטוחה שההתעקשות שלך לא נכנסת להגדרה של רוע. עצבים, חוסר סבלנות אולי כן, אבל לא רוע.
בַּיִם ב-29 אוג' 2008 בשעה 12:12 #
חכמה הקטנה שלך…
יודעת בדיוק מה אבא רוצה לשמוע.
איזה שיר מצמרר, ואיזה קליפ אקטואלי
ומה שאתה אומר נשמע בהחלט הגיוני. אולי באמת הוא מעדיף להודות ברצח.
וברוך שובך. נעלמת קצת.
אני חושב שהיא פשוט בתקופה אדיפלית.
לפני כמה שבועות, כשהמרמיטה נסעה לכמה שעות, הקטנה אמרה לי משהו כמו: "עכשיו אמא איננה, אז אתה תהיה אבא ואני אהיה אמא."
תודה.
אני לא מבטל את ההשפעה של הגנטיקה והחבר’ה. אבל התוספת שלך על זה שזה לא פוטר את ההורים מאחריות היא מה שחסר לי בתיאוריה שלה.
גם אם כל אבני היסוד כבר נתונות, להורים יש תפקיד כביר בסידור האבנים האלה.
ואני לא חושב שההתעקשות שלי היתה "רוע". ברור שהיא לא נבעה מרוע-לב. אבל התוצאה היתה רעה.
איפה הכיתוב הזה? אולי החליפו אותו בינתיים?

אבל הטוקבקיסטים לא מאכזבים
תודה.

זה אכן מדכא. קחי את הזמן
כמובן. לא סתם האשימו את היהודים שהם עושים מצות מדם של ילדים נוצרים.
תודה.
אני אוהב פולקלור. ברגע שמפענחים את הסמליות, אפשר ללמוד ממנו הרבה על הטבע האנושי.
בַּיִם ב-29 אוג' 2008 בשעה 14:07 #
המעבר מהאם לאב מסייע לה להגדיר את הזהות העצמית שלה
פוסט עמוס ומעניין.
לא ידעתי על תיאוריות הקונספירציה שמסתובבות. חידש לי
באשר לתיאוריה של האריס: אין לי מושג למה החלטת שהיא מנערת את ההורים מהאחריות שלהם. להיפך, היא מדגישה את האחריות שלהם לתנאים הכי טובים שבהם ילדים יכולים לגדול. לרגע אין שם שום ספק בכך שההורים כמבוגרים אמורים לדאוג לילדים שלהם.
היא מוציאה מהתיאוריה שלה מקרים של התעללות, וטוענת שזה כבר שייך לתחום הפתולוגי, אבל מעבר לזה – היא טוענת שחלק גדול מהעיצוב של האישיות והאופי הוא תוצר של גנטיקה וסביבה. לכן אין בתיאוריה שלה אפילו שמץ של אמירה של השתחררות מהאחריות ההורית לילדים.
לצורך העניין, הנחת הטיפוח היתה טוענת שרוני רון הוא אך ורק תוצאה של האופן שבו אמא שלו גידלה אותו, והיא אחראית במאה אחוזים להתנהגות המחרידה שלו. האריס היתה טוענת שיש כנראה נטייה גנטית במשפחה הזאת שגורמת להם להתנהג בחוסר אמפטיה או ללכת בניגוד למוסר ולמוסכמות, ומכאן היחסים העכורים בין בני המשפחה והתנהגויות לא נורמטיביות (בלשון המעטה).
וורצל ב-29 אוג' 2008 בשעה 22:12 #
אחד השוטרים הגיב ש’המדינה חייבת להתעורר’ וזה היה הדבר שנכתב גם מתחת לתמונה הראשונה בכתבה.
מרמיט ב-30 אוג' 2008 בשעה 11:38 #
תודה על התיקון, וסליחה שעשיתי סלט.
אני צריך להיזהר יותר כשאני כותב על ספרים שלא קראתי.
אבל לאור ההסבר שלך, אני לא מבין מה הביג דיל כאן: זה שההתנהגות של הילד היא לא מאה אחוז טיפוח? כאילו דה. ברור שיש עוד גורמים. ברור שגם הגנטיקה משחקת תפקיד.
אבל גנטיקה זה משהו דטרמיניסטי, שאין לנו מה לעשות לגביו ברגע שהילד נולד. ולכן ההתעסקות בה מורידה (במידת מה) אחריות מההורים לגבי מה שהם *כן* יכולים לעשות (ומגבירה את היסטריית הבידקות הגנטיות). לא משנה אם ההשפעה של הטיפוח על הילד היא עשרים אחוז או מאה אחוז – זה מאה אחוז מתוך מה שאני כהורה יכול לעשות. זה המקום שבו אני יכול להשפיע על הגורל של הילד.
אם אני עושה את המקסימום והילד עדיין יוצא "דפוק", התיאוריה של האריס יכולה אולי לעזור לי להימנע מרגשי אשמה. אבל אם אני עושה את המינימום ואומר "נו, במילא הגנטיקה והחבר’ה משפיעים עליו יותר", אז זה כבר תירוץ להתנער מאחריות.
יש דברים שנראים לך אולי ברורים מאליו, אבל עבור הרבה מאוד אנשים – הם לא.
נניח שאדם סובל מקושי להתקשרות עם בני אדם. הוא ילך לפסיכולוג כדי לנסות לשנות, ושם במשך שלוש שנים יחפרו בכל מה שההורים עשו לו או לא עשו לו כדי למצוא מה בהתנהגות ההורית הביא אותו למצב הזה. בסוף הטיפול הוא ידע את מי ואת מה להאשים, ואז הוא הולך להטיח את אשמת ההורים בפניהם או שמסתובב בעולם בתחושת קורבן של הוריו (אני קצת מקצינה, אבל זה קורה לא מעט). האריס אומרת, הלו – יש עוד גורמים שתקחו אותם בחשבון. כולל העובדה שאחד ההורים סובל מאותה בעיה (ואז גם התקשורת שלו עם הילד תהיה בעייתית, אבל זה התוצר הגנטי, ולא בהכרח הגורם). כולל העובדה שלמרות שייתכן שבבית הקיפו אותו באהבה ובפינוק – ברגע שהוא יצא לחברה, הם לעגו לו ונידו אותו ושם נוצרה הצלקת.
הגישה הזאת מאפשרת שני דברים: אחד, באמת צימצום האשמה ההורית והקורבנות הילדית. השני – חיפוש הגורמים גם במקומות שהם מחוץ לשאלה מה ההורה עשה או לא עשה בילדותו של האדם.
אפשר לקחת את הגישה של הגנטיקה והסביבה באופן דטרמיניסטי, ואפשר גם להיפך, לקחת אחריות.
אם אני יודעת שבמשפחה שלי יש נטייה לביישנות קיצונית, אני לא ארגיש אשמה על כך שהילד שלי מתבודד או נטול חברים (כי לא הייתי אמא מספיק טובה), אלא אדע שזה תחום שבו הוא זקוק לטיפוח רב יותר, שכדאי לחשוף אותו לחברה באופן מבוקר ולאו דווקא ’לזרוק למיים’ כמו שניתן לעשות עם ילדים שנולדו עם כריזמה ויכולת ליצור קשרים. אדע שכדאי לי ללמד אותו להתמודד עם הביישנות לא מתוך רגשות אשמה, אלא מתוך מודעות שזאת הנטייה הטבעית. אדע כאמא לצפות שהוא יהיה אולי אדם עם מעט חברים ומאושר מזה, ולא להיות מתוסכלת (ולהעביר אליו את התיסכול) על כך שהבית לא שוקק חברים שמחפשים את קירבתו.
האריס טוענת שהקשר עם ההורים מאוד חשוב, אבל הוא נשאר בחלק מהמקרים בתוך תחומי הקשר בין ההורה לילד ולא בהכרח גולש החוצה גם לכל תחומי החיים האחרים. ילד צייתן בבית, לא יהיה בהכרח כזה גם בבית הספר. ילד תוסס ועליז בבית, לא בהכרח יהיה כזה גם עם אחרים (אם חברת בני גילו שמה עליו תווית בגלל שהוא עולה חדשחנוןשמן וכן הלאה).
אפשר לקחת כל גישה כדי להתנער מאחריות.
קח את התפיסה המקובלת על פיה אישיותו של הילד מתעצבת בעיקר בשנה הראשונה לחייו ומתקבעת סופית בגיל שלוש. אז אם השקעתי המון בשנים האלה, ובכל זאת הילד לא יצא על פי טעמי, אפשר להגיד שזהו, אין טעם להתאמץ יותר כי על פי הפסיכולוגיה המקובלת אין כבר מה לשנות בו. באותה מידה, אם נניח שהאם היתה מאוד חולה בשנה הראשונה לחיי הילד, אפשר לקחת את זה כדרך להתנער מאחריות – הוא כבר נדפק ואין טעם עכשיו לטפח אותו כי רק פסיכולוג יוכל להוציא את זה ממנו, וזה יקרה רק אחרי ההתבגרות.
מהיכרות עם המון אימהות (וגם אבות), רגשות אשמה הם חלק בלתי נפרד מההורות. לא משנה מה אתה עושה או לא, בכל בעיה של הילד יאשימו את ההורה. רגשות אשמה (כמו תחושת קורבנות) אין בהם שום תועלת, רק נזק. רגשות אשמה וקורבנות באים במקום עשייה, ותיאורית הטיפוח משגשגת על שתי הרגשות האלה של אשמה וקורבנות ומעודדת אותם בעקיפין.
אני לא רואה שום רע באדם שאומר לעצמו שהנטייה הגנטית שלו היא לביישנותתוקפנותהסתגרותדחיינות וכן הלאה, ובשלב הבא, לקחת את הנתון הזה ולשנות לעצמו את החיים. אז ביישן לעולם לא יהפוך למרכז חברתי, אבל כן יוכל ללמוד לבנות קשרים חברתיים מספקים. דחיין לעולם לא יהפוך לטיפוס משימתי שמתקתק הכל בחיים, אבל כן יוכל ללמד את עצמו לצמצם את הדחיינות כדי שלא תפגע במהלך התקין של חייו.
וורצל ב-30 אוג' 2008 בשעה 14:41 #
למה בכלל ללכת לחפש מי אשם? סבבה, יש לי חוסר ביטחון כי ההורים כיבו עליי סיגריות כשהייתי ילד, אבל עדיין יש לי חוסר ביטחון שצריך לפתור.
וורצל ב-30 אוג' 2008 בשעה 14:47 #
יש אפקט פסיכולוגי, בציפייה הזו מעצמך רק להגיע לרמה מסויימת. אתה מחליט שאתה פרוקרסטינטור ואז אתה מצפה מעצמך לפחות בתחום, זה סתם. ואפילו כתוב שחור על גבי דנ"א שאני גנטית "עצלן" אז יופי, אני עדיין יכול לעשות מה שאני רוצה בחיים שלי, ברוך השם.
הנקודה שלי היא שבן אדם לא צריך להסתכל ולהתחשב בדברים האלו. הוא צריך למצוא מה הוא רוצה להיות ולעשות, ולנסות להגיע לשם, גם אם הגנים והסביבה שלו לא תומכים ומחבקים אותו בכל צעד של הדרך.
כדרלעומר ב-30 אוג' 2008 בשעה 15:56 #
1. ההשפעה של ההורים על הילדים היא חלק מה"שאלות הגדולות", אלה שאני לא מרגיש מספיק חכם כדי להתקרב לענות עליהם אפילו. ב"פריקונומיקס", ספר שיחות הסלון האולטימטיבי, מראים מחקר משעשע שמראה שלהורים יש קשר עצום להשגי הילדים – לא במה שהם עושים, אלא במי שהם כאנשים. עוד אנקטודה.
2. השבירה של הכלים, של הגורל, כפי שניסחת זאת, זה בעצם דרך אחרת לשאול עוד אחת מה"שאלות הגדולות" – כמה אדם יכול להיות אחראי לעצמו, וכמה צריך לצפות ממנו להיות אחראי לעצמו. מצד אחד לקבוע את גורלינו זה נפלא ונהדר, מצד שני לקחת את זה קדימה מביא אותנו למצב של הומלסים ברחובות ואנשים שמתים כי אין להם ביטוח בריאות – הם קובעים את גורלם, וזה הגורל אותו קבעו. לפעמים אולי כדאי שגורל חיצוני יתערב, לא?
מעדיפה בעילום כרגע ב-30 אוג' 2008 בשעה 18:04 #
לקרובת משפחה שלי נולד ילד ומההתחלה היתה מן התנהגות סימביוטית שכזו: הוא היה תינוק לא מרוצה והיא נתנה לו כל מה שהיא יכולה לתת והיום, כשהוא בגיל חד ספרתי כבר לא נשאר מהאמא כלום, לא נשאר זכר לבחורה העליזה, אוהבת החיים שהיתה.
הורים אחרים אדישים או סמי מעודדים התנהגות פרועה כמו ילד שהכרתי שההורים שלו לא עצרו אותו מלהכות ולהתעלל בילדים ובחיות כשזה נעשה, הלכה למעשה מול העיניים שלהם. אני חושבת שמתוך ההשקפה שלנו ומתוך הרגשה עמוקה חלקנו "קולטים" את הילד ומתנהגים בהתאם להתנהגות שלו, גם כשזה לא לטובתו או טובתנו. אני די בספק אם משני הילדים שהזכרתי יצאו אנשים נורמטיבים.
רב-תובל ב-30 אוג' 2008 בשעה 21:34 #
אני לא יודע אם זה מה שקרה, אני בטוח שהמשטרה בודקת גם את הכיוון הזה.
ללא שם ב-30 אוג' 2008 בשעה 22:36 #
מי רוצה להיות נורמטיבי
אנחנו אומרים את אותו הדבר
כמובן שכל אדם אמור להאמין שהוא מסוגל להכל בלי קשר לשאלה אם הגנים והסביבה וההורים מחבקים או לא.
הבעיה היא שזה טוב מאוד בתיאוריה. בפועל הדברים הרבה פחות פשוטים. אם נניח אתה כבר אדם מבוגר ועדיין שוכח דברים, מאבד כל הזמן ומתבלבל. אז אתה יכול לשאוף להגיע לרמה של אדם שהגנטיקה בירכה אותו בזיכרון פנומלי וראש מאורגן למופת. אבל אם לא תקבל את העובדה שזה מי שאתה (זיכרון קצר-טווח גרוע, חשיבה מתפצלת ואסוציאטיבית ולא לוגית ובהירה) תישאר כל החיים בתחושת תיסכול על זה שלא הגעת להיות כמו האדם האחר. אם אתה מקבל שזה מי שאתה, אפשר ללמוד להסתדר, וגם להבין שהסטנדרטים שהיצבת לעצמך פשוט לא מתאימים למי שאתה. האם זה אומר שאתה אדם דפוק? לא. זה אומר שנולדת עם זיכרון גרוע ואתה יכול להביא אותו להיות זיכרון סביר, לא יותר
הצולעת ב-31 אוג' 2008 בשעה 23:26 #
כל מה שאמרת. וגם, אני חושבת שהבנתי פתאום למה החיפושים האלה מוזרים. בד"כ כשאדם נעדר יש מישהו שלוחץ מאוד לחפש ולמצוא אותו, קרובים שזה בוער בדמם שעושים את כל הרעש ומחמרים במשטרה לחפש עוד ויותר. הפעם, נהפוך הוא. לא רק שאין מישהו שרוצה למצוא, אלא שהקרובים הם אלה שהדירו את רוז. אז נוצרת מערכת הפוכה לחלוטין, שבה המשטרה – בשם איזו ציבוריות ערטילאית – מעוניינת לחפש. וזאת אולי משני טעמים: האחד כי זה תפקידה. השני, כי למישהו הרי צריך להיות אכפת.
רב-תובל ב-01 ספט' 2008 בשעה 2:09 #
תפקידה של המשטרה, כנגזר משמה, הוא לשמור על צורת המשטר. הביטחון (למראית-עין) אמור למנוע התקוממות.
וורצל ב-01 ספט' 2008 בשעה 2:49 #
באופן עקרוני, מדינה אמורה להיות רשת הביטחון עם ביטוח בריאות וצבא מגן וחינוך לידע וכל הדברים הנחמדים האלה, הדברים האלה לא נוגדים אחד את השני. אם מישהו רוצה להיות הומלס, צריך להכריח אותו שזה לא משהו? המקסימום זה ללמד ולהציע, אי אפשר להכריח.
מה שאתה מציג בסעיף 2 זה התפיסה של הניו-אייג’ ה"קפיטליסטי" בנוסח שרי אריסון, שייעצה לעובדים המפוטרים מהבנק שלה "לחשוב חיובי".
מה שכתבתי בפוסט הוא בדיוק שאנשים לא קובעים את גורלם – הוא נקבע עבורם על ידי הדורות הקודמים.
זאת, בכל אופן, ברירת המחדל.
כדי לשנות את ברירת המחדל הזאת ולקבוע את הגורל שלי, או לפחות להשפיע עליו במידה מסוימת, אני צריך "להתעורר". להפסיק לנוע במסילות המוכתבות מראש.
כדרלעומר ב-01 ספט' 2008 בשעה 10:05 #
בברירת מחדל = אם אדם לא עושה שום דבר, גורלו נקבע בעבר. זה נכון כמו להגיד שאם אדם עולה על אוטובוס ולא יורד באף תחנה, גורלו נקבע מראש. עם זה אין לי וויכוח.
קל מאוד לנפנף במילים "ניו אייג’" כדי לפסול רעיונות. אני עצמי פחות חובב ניו אייג’, אבל חלק מהדברים שמתוייגים כך (ושרי לא בניהם), דווקא אתגרו אותי לשם או לכאן. אני חושב שלאנשים יש את היכולת לשנות את הגורל שלהם, את היכולת להחליט לקום בכל תחנה באוטובוס. אני גם חושב שלמרות שאולי גנטית יש הבדלים בננו, היכולת של חינוך וסביבה לפצות עליהם היא גדולה. מבחינתי ככלל, לאדם יש כלים לשנות את גורלו.
עכשיו, אם לאדם יש את הכלים לשנות את גורלו, והוא לא עושה זאת, האם עלינו לשנות אותו עבורו?
אני יודע שאני נשמע כאן כמו ניאו-ליברל מסריח. אבל אני לא, אני סוציאליסט שמאמין ברשת ביטחון, מאמין במערך השעיתוק החברתי, ומפלבל עיניים בחוסר אמון כשאחד מחברי מרמת אביב "לא מבין למה המזרחים עדיין חושבים שהם מקופחים".
מצד שני, אני באמת מאמין ביכולת לשנות את הגורל ואחריות אישית שמגיעה מזה. מה עושים?
ואני כתבתי מלכתחילה שאני לא מוצא טעם בשיח של אשמה
אני ממש לא פוסל את העידן החדש, רק את השרלטנים שמוכרים אשליה של חופש לאסירים של האגו.

אני חושב שלכל אחד יש אחריות לשנות את גורלו, אבל לא חושב שאפשר להאשים מישהו על זה שלא עשה את זה.
ואם להמשיך בדוגמת ההומלסים, הנחת היסוד שלי היא שהם לא בחרו מרצונם החופשי להגיע לרחוב, גם אם בנסיבות חייהם זאת ה"בחירה" שהם עשו.
אבל ההשקפה הסוציו-אקונומית שלי מתנדנדת בין סוציאליזם לליברטריאניזם, כך שאין לי הרבה מה להציע ברמת הפתרונות ה"מדיניים". בכל מקרה, אי אפשר "להעיר" מישהו מבחוץ. הרצון להתעורר חייב לבוא מבפנים.
מה עושים? משתדלים להרבות אהבה בעולם
(ואם עוד לא קראת, אני ממליץ לך על סדרת "מסעותיי עם הדוד אל" שברשימה משמאל. התעסקתי שם הרבה בעניין הרצון ה"חופשי".)
נראה לי שהרבה פעמים קל יותר להורים לספק את הדרישות המיידיות של הילד, במקום לזהות את הצרכים העמוקים יותר שלו.
הרבה פעמים קל יותר להיות אדיש להתנהגויות בעייתיות. זה כאילו "לזרום עם הילד", אבל בעצם זה להזניח אותו.
בטווח הקצר, מפתה לפעמים להיכנע לרצון של הילד. אבל להיכנע לילד ולהכניע אותו - אלה שני צדדים של אותו מטבע. שביל הזהב, כרגיל, עובר באמצע – ללמד את הילד שיש חשיבות וכבוד לרצונות שלו, אבל בלי לתת לו את ההרגשה שהוא שליט אבסולוטי. זה יותר מסובך ומורכב מאשר להיכנע או להכניע, אבל זאת הדרך הכי בריאה לדעתי.
שלא לדבר על זה שלהתבטל בפני הילד זאת לא דוגמה אישית בריאה.
בקיצור, אני קורא להפסקת העלאת קורבנות. ברגע שמישהו מקריב את עצמו למען טובת המשפחה, טובת המשפחה נפגעת.
נכון. צודק
ובכל זאת, עוד תגובה לעניין הנחת הטיפוח (ואז חזרה לעבודה!):
(למרות שגם לה יש את הקטעים המגעילים שלה).
אני יכול להסכים לחשיבות של מה שהאריס אומרת בהקשר אחד: לערער את הנטייה האוטומטית לקשר בין רמת ה"מוצלחות" של הילד לרמת החינוך שקיבל. אני מכיר אישית זוג הורים שהם הכי משקיענים וקשובים ומודעים שאפשר להיות. הילד שלהם הוא פרא קטן, היפראקטיבי שבקושי מדבר בגיל שנתיים ומפאת קשיי התקשורת נעשה "אלים".
זוזו, לעומת זאת, היא ילדה סופר-תקשורתית, עם דמיון מפותח ובכלל כליל השלמות
אז מה, ההורות שלהם נכשלה ושלנו הצליחה? זאת מלכודת שקל ליפול אליה, אבל זה שטויות. יש אופי מולד, יש גם התניות גנטיות.
ועדיין, בתוך המסגרת הנתונה של התכונות המולדות, יש טווח עצום של כיוונים ואופנים למימוש הפוטנציאל. נכון שהפוטנציאל אף פעם לא אינסופי, אבל לדעתי הוא הרבה יותר גמיש משמקובל להניח.
זה די טריקי העניין הזה של ’הורות מצליחה’ ולהיפך.
.
קודם כל כל הורה בדרך כלל רואה את החיובי שבילד שלו. זה לא מקרי, נראה לי שזה חלק מהאבולוציה, איזה מנגנון שמחזיק אותנו מעריצים של העריצים הקטנים
דבר נוסף הוא שלפעמים דברים מתהפכים. הילד הפראי הופך למלך השכונה ואלוף בית הספר בכדרוסל וזוכה להערכת הסביבה. והילד משוש ליבם של הוריו, זה השקט והצייתן, הופך לאדם נטול אנרגיות ועצוב. הדברים מתהפכים כמה פעמים בחיים. ילד שהוא מקסים כפעוט יכול להיות מתבגר בלתי ניסבל ולהיפך.
זה כל כך דינמי ומבלבל…
מסכימה לגמרי שהטווח של מימוש הפוטנציאל הוא ענק. אם כי למרות הנסיון של הורים לדחוף את הילד למימוש הפוטנציאל שהם רואים בו, הוא לפעמים ילך לכיוון אחר, לממש פוטנציאל שהם לא ראו בו (ולפעמים ממש לא מוצא חן בעיניהם…)
ללא שם ב-01 ספט' 2008 בשעה 22:31 #
אני קוראת לך לעבור לעסוק בחינוך (אלטרנטיבי אבל בתוך המסגרת הרגילה כמובן)
אנו קוראים בזאת לעם היהודי
תודה על הבעת האמון.
למרבה הפלא, קריאתך תיענה כבר בשבוע הבא.
אני מתחיל ללמד שלושה ימים בשבוע בבי"ס יסודי.
יהיה מעניין…
גליה ב-03 ספט' 2008 בשעה 17:45 #
מעולה!! דווח לנו מהשטח. מה אתה הולך ללמד?
ג’אגלינג (-:
ללא שם ב-03 ספט' 2008 בשעה 22:13 #
מרמיט, זה פוסט מרתק ומעולה. מכל המילים שנשפכו על הנושא הזה שלך נשמעו לי צלולות במיוחד. ובמיוחד אהבתי את הסוף כי בחיים כמו בחיים.
אני אוהבת חיים.
סוכן זוטר, מקסימום לבלר » They Fuck You Up, Your Mom and Dad ב-23 דצמ' 2009 בשעה 12:14 #
[...] אני אנשום עמוק, אזכיר לעצמי שאני לא מאמין בשיח של אשמה, ולא אאשים אותם [...]
סוכן זוטר, מקסימום לבלר » ג’ון דוליטל, בודהיסאטווה [סיפורי זן לילדים #2] ב-01 יוני 2010 בשעה 1:26 #
[...] את הקטע המלא לא טרחתי להשיג עד עכשיו, ועמכם הסליחה. אציין רק שמהות הדברים היא הכותרת לעיל. הפיראט לא בחר להפוך לפיראט, כמו שהנאנסת לא בחרה להיאנס. הוא קורבן של נסיבות שהופכות מספר מסוים של ילדים ממקום הולדתו לפיראטים בבגרותם. כמו שאמר טיך, אם הייתי נולד לנסיבות חייו, אולי גם אני הייתי הופך לפיראט. המעגל הזה לא התחיל בו ולא ייגמר בו. הוא לא אשם, פשוט כי אין אשמה, יש רק סיבות ותוצאות.8 [...]
סוכן זוטר, מקסימום לבלר » כאן גרות בכיף אחריות אישית וסולידריות חברתית ב-01 אוג' 2011 בשעה 17:27 #
[...] החי של השדופים ממילא. [↩]בכלל, כמו שכבר כתבתי – כאן למשל – אחריות אינה שקולה לאשמה. הן בכלל לא משחקות באותו [...]