כל אחד הוא מדורת שבט קטנה, וכולנו אור איתן
רק אתמול כתבתי: "הזקנים עוד נלחמים על מוקדי הכוח וצמתי השליטה הישנים, ואחר כך מופתעים תמיד."
והנה שתי כתבות מדה מארקר של היום, שממחישות את התהליך:
1. עמי אראל, יו"ר סלקום, מחפש נואשות תכנים לדור השלישי של הסלולרי ואומר על חברות הטלוויזיה למיניהן:
"הן לא מכירות את הלקוחות שלהן כיוון שמדורת השבט כבר מזמן לא קיימת."
2. ועוד מאותו כנס ("פסטיבל הקולנוע והטלוויזיה בראש פינה", שזוכה במארקר לכינוי "פסטיבל שירי דיכאון") - אבי ניר, מנכ"ל קשת, מבכה את אובדן ההגמוניה:
"אנחנו רוצים שיימשך המצב שלפיו 40% או 50% מהציבור שצופה בטלוויזיה בערב יצפה בערוץ 2, אבל הסביבה היום יוצרת אלטרנטיבות. היום, הצרכן יכול לראות וידיאו ולהיחשף לתכנים גם במחשב וגם בסלולר. במצב הזה, התוכן נע בין הפלטפורמות, וזה שינוי דרמטי במודל הצפייה ובמודל ההכנסות. אנחנו צריכים לקחת אותו לטובתנו."
מה שהוא לא מבין זה שהצרכן יכול לא רק "לראות וידיאו ולהיחשף לתכנים גם במחשב וגם בסלולר", אלא גם ליצור את התכנים האלה. אבי ניר ועמי אראל עוד נלחמים על צרכני תקשורת, ולא מבינים שהיום אף אחד לא צריך לחכות שיגאל שילון ישדר את סרט הפספוסים שלו, אלא יכול פשוט להעלות אותו ליוטיוב.
זה לא אומר שהם ייכנעו בקרוב. אבל ככל שהשידורים בטלוויזיה יהיו פחות נסבלים, עם יותר הפסקות פרסומות וחסויות ופרסום סמוי, הצעירים יצביעו במקלדות וילכו לחפש (וליצור!) את התכנים שהם אוהבים, בזמן ובקצב שמתאימים להם. לא בטוח שיהיה טוב, אבל אין ספק שיהיה מעניין.
[יאללה, חזרה לעבודה.]
לדעתי ככל שירבו האלטרנטיבות וזה כולל את התכנים ברשת אבל כמובן גם את הכבלים והלוויין, שעדיין לא התחילו עם פרסומות, יהיו פחות ופחות אנשים שמוכנים לעצור את חווית הצפיה שלהם כדי ללמוד בפעם המאתיים שקליה מנקה כל כתם. ובד בבד רמת התוכניות בערוצים מבוססי הפרסומות מנסה לרקום תוכניות שממש לא נורא אם יפסקו באמצע, כאילו שאם ממילא התוכנית גרועה לא אכפת יהיה לראות באמצע פרסומות, שאולי יהיו מעניינות יותר מהתוכנית, ולא, פשוט, לעבור ערוץ, או לכבות את הטלביזיה ולהפעיל את המחשב.
הפחד הגדול הוא מפני פרסום ברשת, שמתגבר ומתחיל לעצבן, אבל טכנית, אפשר לחסום אותו (זה למה אני עם השועל, אגב).
כן, חוויית הצפייה בכבלים נעימה יותר בסדרי גודל והתוכן יותר מגוון. יחד עם זאת, גם שם הוליווד שולתת!!!1
אני גולש כמו העדר, עם IE וחוסם פופ-אפים של גוגל, אבל דווקא הפרסום באינטרנט לא מפריע לי בדרך כלל (מצד שני, אני גם לא עושה קניות באינטרנט). לעומת פרסומות ברדיו ובטלוויזיה, ששם אני מעביר ערוץ בשנייה שמתחילים לעבור לפרסומות.