נשברתי, או רחמיי על נרי לבנה

זהו, נשברתי.
גם אני התאכזבתי לא אחת, הופך בארבעת עמודי המוסף, מחפש לשווא משהו שיהיה רלוונטי וקריא, גם אני נמלאתי חימה לנוכח הבמה שניתנה להגיגיו של אורי הולנדר, או לנוכח הבריונות הלאורית. ואף על פי כן עד היום נטיתי סוג של חסד לציפר, מצאתי את עצמי נהנה לא אחת מהפרובוקציות בגרוש שלו, קראתי בחיוך חלקים נרחבים מספרו האחרון, זקפתי לזכותו כמה פנינים שגיליתי עם השנים דרך 'תרבות וספרות'. לא עוד. נשברתי.
כבר כתבתי במקום אחר על ההתרגשות שאוחזת בי בכל פעם שאני פותח את 'תרבות וספרות' של ערב פסח, על ההמתנה הדרוכה לפרצופיהם של הזוכים, הבטחתי להתייחס לסיפורים הזוכים של השנה.
השלמתי עכשיו את קריאת הסיפורים, ורע לי, אני כועס, ציפר ובני מינו כבר לא מצחיקים אותי. לא שהסיפורים רעים, חלקם טובים, אפילו טובים מאוד, אבל לא זה העניין. לא, לא מדובר ביצירות נלעגות כמו שטען הפרויקט החגיגי שנערך כאן בשנה שעברה, אבל הנזק של התחרות הזו לספרות העברית הוא גדול בהרבה מאשר אילו אפשר היה לבטל את הזוכים כנלעגים. 'תחרות הסיפור הקצר של הארץ' היא הבמה היוקרתית ביותר שקיימת כאן לכותבים חדשים, אבל היא הופכת לנגד עינינו לבדיחה חסרת טעם. כמעט בכל אחד מהסיפורים, הזוכים והמומלצים, אפשר להרגיש את הציפר הדמיוני מציץ מעבר לכתפו של הכותב אל המסך, גוער בו כשהוא סוטה מהקו, מעודד אותו כשהוא ממשיך בכיוון הנכון. כן, הכותבים הצעירים והמוכשרים שלנו לומדים לנסות ולכוון לטעם ולחוסר הטעם של ציפר, הזוכים עושים את זה בכשרון לא מבוטל, אבל אני משוכנע שגם האחרים מנסים לכוון אל אותה מטרה.
רחמיי נכמרים על נרי לבנה, מגיעה בצעד נמרץ לפגישה עם נערי הפלא הציפריים, אלמוג בהר ואורי הולנדר, שולפת רשימה שהכינה אחרי קריאה של מאות סיפורים. "תראו, היא אומרת, היה הסיפור ההוא, עלילה מקורית, טיפול מעניין בדמויות., "נו באמת, " נוחרים לעברה השניים בבוז "תראי מה יש לנו פה, איזה לעג מעודן לתעשיית הספרות הישראלית, איזו רב תרבותיות משעשעת, ואיזה שם חתרני, אודיסעה בעי"ן, את קולטת?! ותראי את זה, נוסטלגיה למעברה, למרוקו, והשיא, יש לנו אפילו יחסי מין של צעיר יהודי עם קצין נאצי ועם סמל בריטי, כל הגיחוך הציוני בסדרת זיונים פראיים על רקע השואה, זה גדול."
"כן" ממלמלת לבנה במבוכה, אתם בטח צודקים.
בשנה הבאה, אם לא יקרה שום דבר דרמטי עד אז, אפשר כבר לדמיין את אורן קקון, "הילד הרע" החדש של ציפר, זוכה לכהן כשופט, אפשר כבר לקרוא את קיתונות הבוז שיישפכו בדבר השופטים על ריבוי של קולות בורגניים ושבעים, ואת הבחירה המתבקשת להמשיך ולרומם כאן דור של תואמי ציפר, כאלה שיוכלו לשפוט בתחרויות של השנים הבאות.
נשברתי, כאמור. גם אני מצטרף-
יודח בני ציפר לאלתר.
 
ומלבד זאת, יש להפסיק את רצח העם בדרפור.

4 תגובות “נשברתי, או רחמיי על נרי לבנה”

  1. אם כבר אז כבר:

    מחזירים את האור לפליטי דרפור – לפני שיהיה מאוחר מדי!

    ביום ראשון, ה-29/04/07, בשעה 18:00, נקיים עצרת למען נפגעי דרפור ומבקשי המקלט, ברחבת קריית הממשלה בתל אביב, דרך מנחם בגין 125 (מול מגדלי עזריאלי)

    ב- 29 באפריל יחול היום הבינלאומי בנושא דרפור, ואנחנו נשמיע את קולנו!

    * על הקהילה הבינלאומית מוטלת האחריות להביא להפסקת הזוועות בדרפור.
    * על ממשלת ישראל למצוא פתרון צודק לכ-300 הפליטים שברחו מסודאן לישראל
    * על כל אחד ואחת מאיתנו מוטלת החובה המוסרית להשמיע קול לנוכח המתרחש בסודן – הרצח, הגירוש, האונס, העוני, הרעב, המחלות, העינויים והמוות.

    ארגון אמנסטי אינטרנשיונל – סניף ישראל מזמין אתכם להצטרף לעצרת הזדהות ומחאה ביום ראשון, 29.4.07, בשעה 18:00, מול מנהל האוכלוסין בתל אביב, הנמצא בקרית הממשלה, דרך מנחם בגין 125 (מול מגדלי עזריאלי). אנו נדליק נרות על מנת להזכיר את הזוועות המתרחשות בדרפור ונדרוש מממשלת ישראל ושר הפנים:

    1. לסייע לפליטים ולעקורים ולהביא לסיום הטרגדיה האנושית בדרפור.
    2. להפסיק את האפליה על רקע לאום, ולאפשר לכל מבקשי המקלט הסודאנים הנמצאים בישראל גישה להליך ההכרה כפליטים.
    3. מבקשי המקלט הסודאנים אינם פושעים, אל למדינת ישראל להתייחס אליהם ככאלה ולכלוא אותם בבתי-סוהר. יש להסדיר את תנאי מחייתם בישראל עפ"י המחויבות החוקית של המדינה.

    אין לנו את הזכות לשתוק!

    לפרטים נוספים, אנא צרו קשר עם אביב, במייל [email protected] או בטלפון: 03-5250005

    למידע על נוסף: http://www.amnesty.org.il

  2. מסכימה איתך לגמרי. הנטיה לסיפורים דקדנטיים ועגומים ולא בוררים. הלאה התחרות הזו, קדימה לספרות האופטימית והחיובית!
    רחל בר יוסף דדון

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>