החברים של ג'ורג'

החיים עצמם

המדיניות הכלכלית שסמלה הוא ראש הממשלה נתניהו מסוכנת לתושבי ישראל הרבה, הרבה יותר מאיראן

ראש עיריית חיפה, יונה יהב, בהיסטריה. הבוקר (א’) הוא עשה תרגיל יח”צ והודיע שהוא שולל את רשיון העסק של בז”ן ושאר קונספירציות נגד בריאות הציבור, והורה לחסום את הכניסה למפעלים הללו במשאיות של העיריה. המשטרה גררה אותן זמן קצר לאחר מכן, ובכל מקרה התנועה במפעלים לא פסקה לרגע – מה גם שחלק ניכר מהחומרים מגיעים אל המפעלים בצינורות.

למה יהב בהיסטריה? כי לפני כמה ימים, דו”ח של משרד הבריאות מצא שיש שיעורי סרטן עודפים בחיפה, והאשים את זיהום האוויר בכך שהוביל ישירות למותם של כ-30 ילדים לפחות. במשך עשר שנים, מצא הדו”ח, היו 780 מקרי סרטן בחיפה שניתן לייחס לזיהום האוויר החריג בה.

התגובה הראשונית של עיריית חיפה היתה התנפלות על הנתונים: “בכירים בעיריית חיפה” אמרו שאנשי משרד הבריאות הציגו “פרשנות בלבד של אנשים שלא זזו יום אחד מהמשרד,” כמו גם את ההודעה המדהימה הבאה: “משרד הבריאות, שבעצם לא קיים במחוזות רבים כמו בחזית הזו, ביחד עם שר הבריאות הבלתי נראה, החליטו להפוך לכתבי עיתונות ולהוציא סטטיסטיקות ופרשנויות במקום להזיז את ישבנם מהפלורסנטים במשרד לשטח ולעבוד.” ניתאי פרץ ציין בפייסבוק שלפני חודשיים, התגובה של העיריה של יהב היתה ש”מחקר מקיף שנערך בקרב צעירים עד גיל 20 בנושא, מעלה כי שיעור הילדים ובני הנוער החולים בחיפה הוא מהנמוכים בארץ.”

אז אם עד לפני שלושה-ארבעה ימים, התגובה של יהב והלוזרים שסביבו היתה שאין שום בעיה והכל טוב, ואם יש בעיה הרי שזו המצאה של אנשים במשרד הבריאות, הבוקר העיריה עברה לקוטב השני: הפגנת שרירים מול מרעילי התושבים שלהם. איך עושים שינוי כזה תוך זמן כל כך קצר? פשיטא, יהב חושש בצדק שגם אם התושבים הרגועים מדי של חיפה לא יעשו בו לינץ’, ועל הדרך ישרפו את בז”ן, הרי שכל מי שיוכל יברח משם. אנשים מוכנים לגור מעל לוע הר געש, אבל לא מעל בתי הזיקוק, שמרעילים את הילדים שלהם. התוצאה צפויה להיות אסונית מבחינת היכולת של חיפה לגבות ארנונה.

אבל הבעיה היא לא בראש העיריה של חיפה, שבמשך שנים ניסה להסתיר מהתושבים שלו את העובדה שהוא משתף פעולה עם המרעילים שלהם. הבעיה, במידה מסוימת, היא אפילו לא בברונים השודדים שמנהלים את בז”ן: המדינה נותנת להם, אז הם לוקחים. זה טיבו של הקפיטליזם: אם אתה לא מרסן אותו בשלשלאות פלדה, הוא ימכור את בשרך בשוק.

הבעיה היא המדינה, זו שהיתה אמורה להגן עלינו מפני ניר גלעד ועידן עופר. אבל המדינה, על כל זרועותיה, מתחמקת מכל אחריות. התפיסה הממשלתית שנחתה עלינו החל משנות התשעים, והגיעה לשיאה מאז שנתניהו היה שר האוצר, היא שצריך להסיר כל רגולציה אפשרית, כלומר לתת לברונים השודדים לעשות את שלהם. כל נסיון לרסן אותם נתפס כנסיון “להרוס את הכלכלה.” בדרך מתו לפחות 30 ילדים מסרטן, אבל ההורים שלהם יוכלו להתנחם בכך שהקורבן שלהם למולך העלה את מפלס המזומנים בכספות של גלעד ועופר.

אם יונה יהב יכול היה לומר בלי להתפוצץ מצחוק שאין שום בעיה עם הזיהום של חיפה, הרי זה משום שהדחקנו את פרשת הצלילה בקישון. כ-120 אמודאים של הקומנדו הימי התאמנו בצלילה בנחל, שמרכז אליו את הפליטות של המפעלים של חיפה, ו-93 מהם חלו בסרטן. כשליש מהחולים מתו מהסרטן. הוקמה ועדת חקירה, בראשות נשיא בית המשפט בדימוס שמגר, והיא מצאה ש”אין קשר סטטיסטי מובהק” בין הצלילה בקישון ובין הסרטן, אבל מתחה ביקורת קשה על צה”ל. שמגר, בדעת מיעוט, קבע ש”ישנו קשר סיבתי והגיוני בין מצב הקישון ובין מחלת הסרטן אשר פגעה בחיילים.” זה לא הפריע לבג”צ, כמה שנים אחר כך, לדחות את צירוף דו”ח שמגר כראיה בתביעה שהגישו הקורבנות, כשהוא מציין שזה מנוגד לחוק השיפוט הצבאי. התביעה של החיילים שדרשו פיצויים, אגב, נדחתה.

תושבי חיפה, שימו לב בבקשה: 120 לוחמים של צה”ל, מיחידת עילית, נכנסו בהוראת מפקדיהם לקישון. יותר מ-90 מהם לקו בסרטן. אף על פי כן, הם פשוט נזרקו לכלבים. הם לא קיבלו פיצויים וצה”ל לא העמיד לדין את המפקדים שלהם. הפקודות כנראה שונו, כי פאדיחה, אבל רבאק – אם המדינה התנהלה כך כלפי הלוחמים שלה, מישהו ממכם באמת חושב שלמדינה אכפת ממנו, או מהילדים שלו, שאפילו לא לובשים מדים?

בישראל אוהבים לומר שלעם אכפת מהצבא. כנראה שאכפת לו כל זמן שהחייל מת, ובתנאי שהחייל מת בקרב. אם הוא חי בחרפת רעב, זבש”ו. אם הוא מת כתוצאה מהרעלה בעצימת עין של הצבא, אף אחד לא ישים לב. אם הוא היה יוצא בנגמ”ש מקרטע לעזה, היו הפגנות. אם הוא קיבל פקודה להוריד את הראש לאמבטיה של חומצה ופסולת אחרת, שתיקה כללית.

שתיקה כללית, שמאפשרת לעיריית חיפה להתעלם ממה שמתרחש אצלה גם עשר שנים אחר כך – עד שמגיע דו”ח קטלני. למה? כי אנחנו לא עושים חיים קשים לאנשי עסקים. מבחינה תודעתית, אנחנו ב-1890. אנחנו לפני המהפכה הפרוגרסיבית בארה”ב, שקבעה שיש לבעלי מפעלים ועסקים אחריות על הנזקים שהם גורמים. אנחנו עוד לא ריסנו את הברונים השודדים שלנו. כשמיקי רוזנטל הוציא לפני כמה שנים סרט על מה שהאחים עופר עושים לנו, הוא נרדף, והתקשורת סיקרה באהדה את הפחד שלו – אבל היא לא הלכה וסיקרה את מה שהאחים עופר עושים לאנשים שהם לא עיתונאי בעל מעמד.

לאחרונה נמלט עידן עופר ללונדון, ולאחרונה הודיע ראש הממשלה נתניהו שהוא לא ישתמש במניית הזהב של המדינה כדי לחנוע את הפיטורים המתוכננים בכי”ל – למרות שהוא שיקר בגסות במהלך מערכת הבחירות ואמר שהוא יעשה את זה. הפראיירים הרי כבר הצביעו לו. עכשיו, מבחינתו, הם גם יכולים למות. ובלי קשר לכלום, ראש הממשלה מתכנן כעת לבטל את מה שנשאר מהרגולציה בארץ. החוק מכונה “חוק אנטי דיוויד גילה,” אבל אפשר לקרוא לו באותה המידה “חוק העברת נכסי המדינה לחבריו של ראש הממשלה,” כי זה בדיוק מה שהוא. וכמובן, לא יהיה שום פיקוח על הנכסים הללו.

ראש הממשלה אוהב לומר שהוא מתעסק ב”חיים עצמם,” האיום האיראני לכאורה על מדינת ישראל. הוא מדבר על האיום הזה כבר עשור, מלטף אותו, ממרק אותו, מרעיף עליו אהבה, מוציא עליו הון עתק. וכשהוא שהוא מדבר על האיום, אנחנו שוכחים שבעצם, האיראנים הרגו פחות ישראלים מהמדיניות הרגולטורית שלו; אנחנו שוכחים שעשרות ישראלים מתו ממחלות קשות בשם תאוות בצע. אנחנו שוכחים, למעשה, את החיים עצמם: היכולת לחיות בלי שאיזה אוליגרך תאב בצע ירעיל אותך בזמן שהעיריה תסתכל הצידה, בזמן שמשרד הבריאות ימרח את החקירה, בזמן שהממשלה בכללה לא תעשה כלום, כי היא “בעד עסקים”; הזכות שלך לחיות בלי שמשרד האוצר ינסה לחסל את מכבי האש, כדי להפריט אותם ולהפוך גם אותם למשהו מניב לאיזו חלאה.

הגיע הזמן שנבין שלהיות “בעד עסקים” משמעו להיות בעד זכותו של בעל העסק לעשות לך מה שהוא רוצה כל זמן שהוא לא רוצח אותך באור יום. הגיע הזמן שנבין ש”שוק חופשי” הוא שם קוד לכך שאפשר למכור אותך בשוק. אין למה לצפות מהמערכת הפוליטית, על אחת כמה וכמה שלא מהמערכת המשפטית. נשארנו רק אנחנו, המורעלים והמרעילים. הגיע הזמן לשבש את יכולת הזרמת הרעל שלהם, ולשם כך אנחנו צריכים, במידת הצורך, להגיע לשביתה כללית. רק היא תכאיב להם מספיק כדי לשנות משהו, ואסור לנו לשכוח שוב את לקחי הקישון לעוד עשר שנים. יותר מדי ילדים לא יהיו איתנו.

הערה מנהלתית א’: בימים האחרונים התקבלו מספר תרומות בקרן הבעת הרצון הטוב והתודה. אני רוצה להודות בזאת לתורמים.

הערה מנהלתית ב’: העין השביעית הוא אתר ביקורת התקשורת החשוב בישראל, והאנשים שלו עושים עבודת קודש במעקב אחרי הספינים התקשורתיים ואחרי הסיפורים שהתקשורת לא מספרת לנו. הם שמים דברים בהקשרם, והם לא חוסכים את שבט לשונם מהאנשים שאמורים לצייד את הסיפור בידע אבל משום מה מעדיפים להחסיר מסך הידע האנושי. לאחרונה הם יצאו לדרך חדשה, עצמאית, לאחר שבמשך שנים היו חלק מהמכון הישראלי לדמוקרטיה. מדובר באחד הפרוייקטים החשובים ביותר לדמוקרטיה ועיתונות חופשית בישראל, ועל כן הצבתי באנר שמוביל לאתר התרומות שלהם. אנא סייעו להם ככל יכולכתם.

(יוסי גורביץ)

נהניתם? ספרו לחבריכם:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • email
  • RSS
  • Twitter

21 תגובות על ”החיים עצמם“

  1. אלעד הגיב:

    וזה רק קצה הקרחון, אם מתחילים לספור את הנפגעים בתאונות דרכים בגלל חוסר השקעה בתחבורה, חולים במחלות זיהומיות עמידות כתוצאה מהעומס בבתי החולים, פגיעה במחוסרי דיור, חיילים ואזרחים שנפגעו במלחמות שווא,ועוד ועוד, מבינים שהמדיניות של ממשלות ישראל לדורותיהן היא להפקיר את האזרחים , מדיניות שפוגעת יותר מכל אויב, אמיתי או מדומיין, ושנתניהו שיכלל את המדיניות הנבזית הזו לדרגת אמנות.

  2. רפונזל הגיב:

    האם אפשר להגיש תביעה ייצוגית כנגד עופר ו/או מדינת ישראל?

  3. אלכס הגיב:

    אז מה הפתרון למפעלים המזהמים במפרץ חיפה ? אני מניח שגם אם יוחמרו התקנים וכו' הם עדיין יישארו מזהמים והתושבים יסבלו. מספיק לעבור שם עם הרכב ולפתוח חלון כדי להבין שהמצב קטסטרופלי. האם זה מעשי לסגור אותם לגמרי ?

  4. נימרוד הגיב:

    יוסי, התעלית על עצמך.
    הפוסט הזה היה מצויין!

  5. ג׳וני הגיב:

    גל זה הוא המשך שאיפתו של מוכר הרהיטים הכושל להעתיק את מדיניותו ואופן פעולתו של רונלד רייגן: העלאת יריבים לדרגת סיכון קיומי, הקדשת כל הרטוריקה ליריב והעלמת מעמד הביניים במחשכים תוך העברת נכסים מסיבית לאלפיון העליון.

  6. סוסו הגיב:

    הנתון על 120 ו-93 לא נכון. לא ברור מה המקור שלו, אבל כנראה שמדובר ב-120 מקרים שנבחרו באופן מוטה לבדיקה מעמיקה יותר. סה"כ צללו בקישון אלפים.

    בעקרון, ניתוח הסתברותי לא הצליח למצוא הבדל מובהק במספר מקרי הסרטן אצל צוללי הקישון. שמגר בעיקר מתייחס לקשר סיבתי הגיוני – כלומר סביר ששהייה במים כל כך מזוהמים תגרום לסרטן (בהחלט אפשרי).

    צריך לזכור שחצי מהאוכלוסיה תחלה מתישהו בסרטן – אז קל מאד להאמין בסיבתיות איפה שאין כזו.

    כל זה כמובן לא גורע מהזלזול שצה"ל הפגין בחיי החיילים כששלח אותם לצלול בקישון – פשוט במקרה הזה התמזל מזלם ולא נגרם נזק אמיתי.

  7. נתן הגיב:

    אכן כל מילה בסלע.
    נתניהו עוד לא הספיק לחמם מחדש את כיסא המנהיג מאז הניצחון בבחירות וכבר הצעד הראשון שהוא עושה – אישור דה-פקטו למונופול הגז היטבעי, מה שמבטיח שמחירי האנרגיה והחשמל ימשיכו להיות גבוהים לשמחת הטמבלים בפריפריה שהצביעו עבורו. (כן אני מתנשא).

    http://www.themarker.com/dynamo/1.2615029

  8. עידו הגיב:

    אתה קצת מחוץ לאלמנט שלך בכל הקשור לנתוני איכות הסביבה. בקשר לבז"ן – עובדתית המקום משקיע מיליארדים בניסיון לצמצם את הזיהום (מה שכנראה לא יצלח ב100% לעולם), ומעשית בשנים האחרונות יש ירידה בכמות המזהמים הנפלטים.
    זה גם לא המפעל המצחין היחיד בסביבה.
    המפעלים המזהמים האלה היו שם קודם ואנשים באו לגור בקרבתם בשביל לעבוד שם. אז א' – מי אשם שאושרו מגורים שם?
    ב' – מה יעשו המשפחות במידה והתעשייה תיעלם?
    השאלה הנכונה צריכה להיות מדוע Ynet בחר להעלות את המפעל על המוקד למרות ששום דבר לא השתנה שם, ואפילו הפרסומים שהציתו את האש התבררו כלא יותר מזריקת מספרים לא מדויקת.

    • שחר כ. הגיב:

      מסתבר שבחיפה היו בוני אוניות כבר במאה ה- 11 – כך לפי עדויות כתובות. אז לפני 1000 שנים היו שם כבר המפעלים?

      • עידו הגיב:

        הבריטים הקימו את בתי הזיקוק. זה לא סוד ולא תיאוריה. יש חפיפה רבה גם בשטח הזיקוק, זה לא שהמדינה שילשה את השטח שם. חלק מהמתקנים שהבריטים הביאו עוד נמצאים בשטח ועובדים..

  9. צבי הגיב:

    לסוסו – מאיפה הקביעה ש"חצי מהאוכלוסיה תחלה מתישהו בסרטן"?
    למיטב ידיעתי הסיכוי לחלות בסרטן הוא בערך אחד לשש.

  10. חרטא ברטא הגיב:

    כל הסיפור הזה נשמע כמו Texas Sharpshooter Fallacy קלאסי.

    הנה עוד אנקדוטה מעניינת:
    הסיכוי לגבר הגר בדרום ניו-ג'רסי (נניח מחוז אטלמנטיק) לחלות בסרטן *גבוה*יותר מהסיכוי לגבר החי בצפון ניו-ג'רסי (מחוז יוניון).

    מי שמכיר את ניו-ג'רסי יודע שהתעשיה הפטרוכימית מרוכזת בעיקר בצפון המדינה (הרבה ישראלים ראו את ניוארק וסביבותיה מלמעלה) וחיפה לעומתה זה משחק ילדים. יום יפה בניוארק נחשב כשהאוויר משנה צבע מצהוב לירוק….

    מה זה אומר לגבי זיהום אוויר וסרטן? סטטיסטית – כלום.

    • Alon Levy הגיב:

      יום יפה בניוארק זה כשלא יורים בך. האויר דווקא בסדר. האזורים בארה"ב עם הזיהום הם בעיקר בקליפורניה, בה יש thermal inversions בגלל ההרים, ובכל מיני ערים תעשייתיות על אמת, כמו היוסטון

      • חרטא ברטא הגיב:

        לקחתי את ניוארק כדוגמה כי סוג זיהום האוויר די זהה לחיפה (מפעלים פטרוכימים – ריכוז גבוה של חלקיקים אורגנים באויר) ולא סתם אוזון ופיח בגלל תחבורה (לוס אנג'לס או דנבר)

    • אמציה ברם הגיב:

      מה בדיוק הרלוונטיות של "האנקדוטה" הזאת? האם הכוונה ליעץ לחיפאים המבועתים שידלגו על NJ במהלך חיפושיהם אחר מקום להגר אליו?

  11. אמציה ברם הגיב:

    מה בדיוק הרלוונטיות של "האנקדוטה" הזאת? האם הכוונה ליעץ לחיפאים המבועתים שידלגו על ניו ג'רסי במהלך חיפושיהם אחר מקום להגר אליו?

    • חרטא ברטא הגיב:

      זה רק מראה שמאנקדוטות וסתם ממוצעים באקסל לא עושים סטטיסטיקה שימושית שיכולה לומר משהו ששווה התיחסות….

    • מני זהבי הגיב:

      זה גם מראה שאין לתושבי חיפה סיבה אמיתית להיות מבועתים. כלומר, אזור המפרץ הוא יחסית מזוהם (בסטנדרטים הישראליים; במדינות מתועשות גדולות במערב אפשר למצוא מקומות גרועים יותר, שלא לדבר על סין). אבל זה אינו מצב שהתחיל אתמול, הוא לא יסתיים מחר, וכל שינוי שיכול להתרחש בו יהיה בהכרח איטי יחסית — שינוי שצריך למדוד בפרקי זמן של שנים, לא של ימים.
      מצד שני, הסיכוי של אדם לחלות בסרטן בגיל צעיר הוא נמוך מאוד, בחיפה או בכל מקום אחר בארץ. ככל שאדם מזדקן, הסיכוי עולה, אבל גם כאן לא ברור עד כמה זיהום האוויר במפרץ חיפה באמת משפיע. שוב, זה עניין שצריך לעקוב אחריו במשך שנים, לא ימים.
      הבעיה היא שטווח תשומת הלב של התקשורת והציבור אינו נמשך שנים. הוא בקושי נמשך יום או שניים. אז מישהו יוצא בכותרת סנסציונית, האנשים צורחים "אימאל'ה סרטן" (שזה סוג של תחליף ל"אימאל'ה מחבל" על כל תאונת דרכים שמעורב בה נהג ממוצא לא-נכון), ואיזה פוליטיקאי — במקרה הזה, ראש העיר חיפה — מחליט להראות שהוא עושה משהו ועושה את הדבר הכי מטומטם שהוא יכול, בתנאי שזה מצטלם טוב בתקשורת. ככה זה בתקופה שבה הביטחון הוחלף ב"תחושת ביטחון", הרווחה הוחלפה ב"תחושת שביעות רצון", וכיו"ב.
      הייתי מוסיף שמבחינה פוליטית, זה סוג של משחק שלשמאל אין סיכוי לנצח בו ואין שום טעם לשתף אתו פעולה, אבל זה כבר סיפור אחר.

  12. nachum_mai הגיב:

    so many mistakes in so short blog make one wonder.
    for example the wind in bay of haifa is normal from west, so kiryat ata has to suffer from cancer. sure nobody will check it .

  13. שלמה הגיב:

    המפעלים המזהמים במפרץ חיפה הם ברובם שרידים של שלטון מפא"י ולא היו קיימים בכלכלה חופשית, בוודאי לא ברמות הזיהום שלהם כיום.